Seksuele intimidatie

De KNBB staat voor een sociaal veilige sport, waarin geen ruimte is voor seksuele intimidatie. Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast. Dit in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd. Voorbeelden van seksuele intimidatie zijn:

  • Seksueel getinte opmerkingen/grappen
  • Ongewenste aanrakingen
  • Sexting (verspreiden van seksueel getinte afbeeldingen)
  • Aanranding
  • Verkrachting

Meldverantwoordelijkheid

Heb jij als lid van de KNBB te maken met signalen die wijzen op seksuele intimidatie of misbruik, dan heb je een meldverantwoordelijkheid. Schakel met de vertrouwenscontactpersoon (VCP) van de vereniging of het district, of meld het signaal bij het bestuur van je vereniging, of neem contact op met het Meldpunt Veilige & Eerlijke Sport | KNBB, of het Centrum Veilige Sport Nederland.

Meldplicht

Bestuurders en begeleiders/trainers/coaches van sportverenigingen zijn volgens het reglement  Seksuele intimidatie - ISR verplicht om vermoedens van seksuele intimidatie en misbruik te melden. Begeleiders melden aan het bestuur van de vereniging. Het bestuur van de vereniging heeft meldplicht richting de aanklager tuchtrecht van het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Het ISR fungeert als een onafhankelijke rechtspraak binnen de sport en de KNBB heeft zich voor seksuele intimidatie aangesloten bij het ISR. Het in het Reglement Seksuele Intimidatie vastgelegde verbod op seksuele intimidatie heeft betrekking op seksuele intimidatie die heeft plaatsgevonden:

  • in het verband van de sportbond en, of
  • wanneer degene die de seksuele intimidatie ondergaat ook buiten een sportaccommodatie ten opzichte van degene die seksuele intimidatie toepast in een in de sport ontstane (machts)relatie verkeert en, of
  • buiten de sportbeoefening en, of buiten het verband van de sportbond, waarbij een risico bestaat voor de orde en, of veiligheid van een of meer leden van de sportbond.

In de infographic van het CVSN wordt de route van het doen van een melding inzichtelijk gemaakt.

Betreft het een crisissituatie waarbij snel en adequaat gehandeld moet worden? Klik dan hier voor de infographic waarin enkele korte tips en een 'bellijst' zijn opgenomen.

Vertrouwenspersoon

De KNBB heeft ook een eigen vertrouwenspersoon, waarmee je als slachtoffer contact kan opnemen. Vertrouwenspersoon | KNBB

 

Volg ons online