Met zijn allen achter Jaspers en Jorissen op WK

Twee Nederlandse topbiljarters zijn deze dagen naar Vietnam afgereisd om namens TeamNL het Wereldkampioenschap driebanden te spelen: Dick Jaspers en Jeffrey Jorissen. 

Er was zelfs een mogelijkheid voor een derde Nederlander op het WK: Glenn Hofman. De Nederlander kreeg op het laatste moment een uitnodiging, maar kan helaas niet meer op tijd afreizen naar Vietnam.

23 september 2024

Dick Jaspers & Jeffrey Jorissen starten vanaf woensdag in de poulefase voor een plaats in de eindronden. De Vietnamees Bao verdedigt zijn titel in de heksenketel van Vietnam, wij Nederlandse biljarters staan massaal achter Dick en Jeffrey, want een nieuwe wereldtitel voor een Nederlander zou een prachtig succes zijn. Het mondiale veld start met 48 spelers, de wedstrijden zijn van woensdag tot en met zondag met een tijdsverschil van 5 uur (in Nederland vijf uur vroeger dan in Vietnam). Eerste prijs is liefst €40.000! De wedstrijden zijn te volgen op YouTube van AfreecaTV.

 

 

PHAN THIET CITY – De Vietnamese coming-man Phuong Vinh Bao, één van de meest sensationele wereldkampioenen driebanden uit de historie, wordt in het 76e Wereldkampioenschap deze week uitgezwaaid voor eigen publiek. Voor het eerst in de historie slaat het WK driebanden zijn tenten op in Vietnam, de nieuwe biljartnatie met jonge, grote kampioenen voor de toekomst en een legertje van spelers in het hele land. Phuong Vinh Bao is er daar één van, hij heeft een jaar lang van zijn wereldtitel mogen genieten. Deze week (woensdag 25 tot en met zondag 29 september) doen Jaspers, Tran, Cho, Zanetti, Merckx, Blomdahl, Tasdemir en andere grote spelers een gooi naar de meest begeerde titel in driebanden.

Het 76e mondiale kampioenschap wordt georganiseerd in de provincie Binh Thuan in de stad Phan Thiet City, op 4 uur met de bus van Ho Chi Minh. Het zal de perfecte ambiance zijn voor Bao en voor Quyet Chien Tran, nummer 2 op van de wereldranglijst. Volgens de traditie zijn 48 spelers geïnviteerd bovenaan de ranglijst de titelverdediger Bao en verder de 17 best geplaatste spelers op de wereldranglijst: Dick Jaspers (Ned), Quyet Chien Tran (Viet), Jun-tae Kim (Kor), Myung-woo Cho (Kor),  Martin Horn (Dui), Eddy Merckx (Bel), Sameh Sidhom (Eg), Marco Zanetti (It), Torbjörn Blomdahl (Zwe), Jung-han Heo (Kor), Haeng-jik Kim (Kor), Tayfun Tasdemir (Tur), Tolgahan Kiraz (Tur), Jérémy Bury (Fr), Nikos Polychronopoulos (Gr) en Berkay Karakurt (Tur).

Verder zijn er de selecties per confederatie, dat wil zeggen 13 spelers van de CEB (Europa), één uit elk land: David Pennör (Zwe), Ruben Legazpi (Sp), Jeffrey Jorissen (Ned), Peter Ceulemans (Bel), Brian Knudsen (Den), Ronny Lindemann (Dui), Gerhard Kostistansky (Oos), Turgay Orak (Tur), Mikael Devogelaere (Fr), Rui Costa (Por), Kostas Kokkoris (Gr), Radek Novak (Tsj) en Alessio d'Agata (It).

Van de CPB (Amerika) komen 8 spelers: William Villanueva (Ven), Daniel Morales (Col), Javier Vera (Mex), Hugo Patino (USA), Ramon Rodriguez (Per), Miguel Labrador (Ven), Raymon Groot (USA) en Jose Juan Garcia (Col). Vijf spelers van de ACBC (Azië), met Chang-hoon Seo (Kor), Ryuuji Umeda (Jap), Takao Miyashita (Jap), Van Tai Nguyen (Vie) en Thanh Luc Tran (Viet). Tenslotte 3 spelers van de AMECC (Afrika en Midden-Oosten): Mohamed Abdin (Eg), Fadi Abousaleh (Lib) en Naser Awwad (Jor), plus twee wildcards van de organisatie, Thanh Tien Le (Viet) en Duc Minh Tran (Viet).

Onder de grote afwezigen zijn Frédéric Caudron (België), maar dat is slechts een kwestie van tijd, de opkomende Nederlandse topspeler Glenn Hofman, de Deen Dion Nelin en de Amerikaan Pedro Piedrabuena. Op de ranglijst verdedigt Bao de maximale 120 punten, Tran 81, Tasdemir en Myung Woo Cho 57 punten van het laatste WK in 2023.

Zestien groepen van drie spelers gaan van start in 40-punten partijen voor de kwalificaties over twee dagen met 6 sessies per dag. Vietnam loopt 5 uur voor op West-Europa, dus er moet 5 uur worden afgetrokken van het gepubliceerde UMB-schema. Afhankelijk van de dag wordt er gespeeld van 5.00 of 6.00 uur 's morgens tot ongeveer 17.00 uur 's middags in Nederlandse, Belgische, Duitse, Franse tijd enzovoort.

Voor Nederland trapt Jeffrey Jorissen af op woensdag om 13.00 uur (Vietnamese tijd) tegen de Fransman Michael Devogelaere in de groep waarin verder Sameh Sidhom speelt. Peter Ceulemans speelt om 17.00 uur tegen Ramon Rodriguez uit Peru met verder in zijn groep Tayfun Tasdemir. Dick Jaspers begint aan zijn missie om 19.00 uur tegen de winnaar van Orak-Thai, Eddy Merckx om 21.00 uur tegen de winnaar van Garcia-Kostistanski.

 


 

GLENN HOFMAN GRIJPT HELAAS NAAST WK

DEN HAAG/BLOIS – Het Wereldkampioenschap driebanden, dat woensdag in Vietnam start en duurt tot zondag, moet het jammer genoeg zonder Glenn Hofman doen. De Nederlander kreeg op het laatste moment een uitnodiging, maar kan helaas niet meer op tijd afreizen naar Vietnam.

Zaterdagmorgen werd Paul Brekelmans van de KNBB gebeld door de UMB voorzitter: vanwege de oorlog is het vliegveld in Beirut (Libanon) gesloten en kan de Libanese speler Abousaleh niet deelnemen aan het WK De eerstvolgende op de ranglijst was Ruben Legazpi, maar de Spanjaard is al geplaatst. Daarna kwam Glenn Hofman in aanmerking voor deelname.

Glenn Hofman was evenwel op dat moment nog in Frankrijk, waar hij speelt voor het team van Blois. Via directeur KNBB Willem la Riviere is nog bekeken wat er kon worden geregeld, maar een visum bleek niet meer op tijd beschikbaar te zijn voor de Nederlander. Hofman zou vandaag, maandag, pas terecht kunnen op de ambassade. Dat is te laat om nog af te reizen naar Vietnam, waar hij woensdagochtend 6 uur (Nederlandse tijd) zou moeten spelen.
In Hofman’s plaats speelt nu de Vietnamees Thai, de volgende op de ranglijst. Hij komt in de groep van Dick Jaspers, waar anders Hofman zou hebben gespeeld.

 

 

PROGRAMMA

De beste twee in elke groep gaan door naar de finale (50 punten), te beginnen met de ronde van 32 die op vrijdag wordt gespeeld. Daarna volgt de verdere knock-out met 16. De kwartfinales zijn op zaterdag en dan de halve finales en finale op zondag.

De groepen voor de start zijn:

Poule A: Phuong Vinh Bao, Naser Awwad, Takao Miyashita

Poule B: Dick Jaspers, Turgay Orak, Hong Chiem Thai

Poule C: Quyet Chien Tran, Daniel Morales, Kostas Kokkoris

Poule D: Jun Tae Kim, Ryuuji Umeda, David Pennör

Poule E: Myung Woo Cho, Javier Vera, Radek Novak

Poule F: Martin Horn, Duc Minh Tran, Ronny Lindemann

Poule G: Eddy Merckx, Gerhard Kostistansky, Jose Juan Garcia

Poule H: Sameh Sidhom, Jeffrey Jorissen, Mikael Devogelaere

Poule I: Marco Zanetti, Chang Hoon Seo, Raymon Groot

Poule J: Torbjörn Blomdahl, Mohamed Abdin, Brian Knudsen

Poule K: Jung Han Heo, Manuel Rui Costa, William Villanueva

Poule L: Haeng Jik Kim, Hugo Patino, Miguel Labrador

Poule M: Tayfun Tasdemir, Peter Ceulemans, Ramon Rodriguez

Poule N: Tolgahan Kiraz, Thanh Luc Tran, Thanh Tien Le

Poule O: Jérémy Bury, Ruben Legazpi, Alessio D’Agata

Poule P: Nikos Polychronopoulos, Berkay Karakurt, Van Tai Nguyen.

De winnaar krijgt 40.000 euro, de nummer 2 verdient 20.000, de nummers 3 worden beloond met 12.000 euro, 6.000 voor 5/8, 3.000 voor 9/16, 2.000 voor 17/32 en 1.500 voor de nummers 33-48.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden op YouTube van AfreecaTV.

 

Alle info &links

Infopagina KNBB:
www.knbb.nl/agenda/wk-driebanden-0

Alle info UMB:
www.umb-carom.org/ProductDetails.aspx?id=268&ide=2251&lng=2

Livescore UMB:
http://umb.cuesco.net/competition/info?idx=176

Livestreaming AfreecaTV:
https://billiards.afreecatv.com/

Officiele resultaten + info UMB:
www.umb-carom.org/PG344L1/Union-Mondiale-de-Billard.aspx

 

Tekst Frits Bakker
Poster: UMB
Foto Glenn Hofman TeamNL ©CEB
Foto Dick Jaspers TeamNL ©Five & Six
Foto Jeffrey Jorissen TeamNL ©Ton Smilde

Driebanden KNBB WK
Volg ons online