Tweemaal brons voor TeamNL’s Elise Qiu in het heyball. “Het voelde erg onrealistisch, als een droom”

Ze haalde namens TeamNL liefst twee medailles in de Heyball cyclus EK/European Open/WK: Elise Qiu. Tweemaal brons op de hoogste internationale podia van het heyball, het is een prachtige prestatie! We blikken terug.

22 september 2024

Elise, hoe was het om TeamNL internationaal te vertegenwoordigen? En kun je iets zeggen over de sfeer en teamgeest binnen TeamNL?

“Toen ik de mail kreeg van KNBB, had ik gelijk zonder nadenken “Ja! Ik wil het meedoen!” gezegd. Want ik wist dat het een onmisbare kans is voor mij. Ik heb al jaren over Chinese 8-ball gehoord, die we nu Heyball noemen. Ik had eerder gedroomd om naar China al die grote toernooien mee te doen, als ik ooit die kans krijg! Als een atleet met Nederlandse nationaliteit en een Chinese origine, voelde ik me erg vereerd om deze “Chinese biljart” sport als onderdeel van TeamNL te vertegenwoordigen op deze drie hoogste podia.”

 

"Als een atleet met Nederlandse nationaliteit en een Chinese origine, voelde ik me erg vereerd om deze “Chinese biljart” sport als onderdeel van TeamNL te vertegenwoordigen op deze drie hoogste podia”

 

“We waren met z’n vijven voor TeamNL: ikzelf, Tamara Rademakers, Jolien Schuurman, Quinten Pongers en John van Gorp. John, Jolien en ik waren voor het eerst participeren voor Heyball. Het was fijn dat Tamara en Quinten mij eerder bij aankomst uitgelegd hebben over de regels. Na een paar wedstrijden kon ik al mijn ervaringen weer verder delen met Jolien. Het was fijn dat wij met elkaar ervaringen konden delen en de teamleden aanmoedigen tijdens hun wedstrijden. Ik had mijn handen bijna kapot geklapt toen Tamara een gruwelijke shoot out shot had gemaakt, hahaha.” 

 

 

Je bent al jaren prof poolspeelster. Toch speel je niet heel veel in Nederland, sterker je woont niet in Nederland. Kun je zeggen waar je wel woont, en waarom?

“Ja, sinds 2017 woon ik niet meer in Nederland. Ik ben verhuisd naar Parijs. Sindsdien heb ik altijd in Billard Club Parisien getraind. Ik heb 6 jaar in deze club als vrijwilliger en coach gewerkt en getraind. Daarna heb ik een jaar in Amerika gepoold, nu vanwege visaproblemen ben ik teruggekeerd in Parijs. Om mijn pooldroom verder te kunnen realiseren, ben ik al bezig met een US-visa proces. Ik vind het leuk om in een grote stad te wonen waar meer mogelijkheden voor poolen zijn of waar het gemakkelijker is om naar poollanden te vliegen. Voor dit moment vind ik Parijs een mooi middelpunt is om overal te reizen.”

 

 

Heyball trekt momenteel groots Europa in. Best wat spelers uit het pool en snooker maken of overwegen een al dan niet gedeeltelijke overstap naar het heyball, bijvoorbeeld vanwege de hoge prijzengelden en internationale mogelijkheden. Hoe zit dit bij jou? Hoe ben je met Heyball in aanraking gekomen, en wat vind je het mooie (of juist: niet mooie) eraan?

“Ik vind 8-ball al een mooi spel. Zoals ik eerder genoemd heb: Heyball is een Chinese biljartsport, Joy heeft een mooie missie voor de toekomst om Heyball op de Olympische Spelen te krijgen. Ik als een Chinese origine en een poolatleet, voel me verantwoordelijk om deze sport voort te zetten, samen met Joy’s missie.”

 

"Joy heeft een mooie missie voor de toekomst om Heyball op de Olympische Spelen te krijgen. Ik als een Chinese origine en een poolatleet, voel me verantwoordelijk om deze sport voort te zetten, samen met Joy’s missie”

 

 

De start van TeamNL was geweldig, althans van de dames, met op het EK zilver voor Tamara Rademakers en brons voor jou, gevolgd door brons voor jou bij het European Open. Echt zeer knap! Kun je ons meenemen door deze toernooien: wat ging goed, en waar liet je misschien wel kansen op meer liggen?

“Dank je wel. Vanaf het eerst moment begon ik al heel hard te oefenen en leren van de twee Chinese spelers Liu Xin en Shi Tianqi. Ik heb niet de mogelijkheid om op z’n tafel te trainen, dus toen ik in Slovenië was, heb ik mijn maximale energie in het leren en trainen gestopt. Ik ben erg gemotiveerd en zonder verwachtingen aan iedere wedstrijd begonnen. Dit ging goed. Maar elke goed punt zit meestal ook met een valkuil, omdat ik nooit verwacht had op deze podium te spelen en ook nooit verwacht had zo goed te spelen in de eerste helft van mijn eerste halve finale EK. Het voelde erg onrealistisch als een droom, daardoor heb ik een paar winnende kansen laten liggen om de finaleplaats te halen.”

 

 

Hoe voelt het, medaillewinnaar te zijn op zo’n groot podium. Geweldig, trots – of misschien toch ook enige teleurstelling omdat alleen goud echt zou tellen?

“Op het EK, dat resultaat was uiteindelijk teleurstellend, omdat ik 4-0 voorstond in de halve finale en ik wist dat ik alleen een punt nodig had om de finale te halen. Het zou een mooie Nederlandse finale zijn geweest als ik had gewonnen!” (Tegen Tamara Rademakers, red.)

 

"Het zou een mooie Nederlandse finale zijn geweest als ik had gewonnen"

 

 

Bij het afsluitende WK waren de prestaties van TeamNL een stuk minder. Jijzelf werd de weg versperd door het opkomende toptalent van TeamNL Jolien Schuurman, al kwam ook zij niet in de buurt van eremetaal. Was de pijp een beetje leeg, of is Heyball op mondiaal niveau toch een flink stuk zwaarder dan op Europees niveau?

“Mijn prestatie op het WK was erg teleurstellend, ik denk dat de redenen liggen vooral bij weinig vertrouwen op deze tafel te spelen en ook mijn lichamelijke conditie was niet sterk genoeg op dat moment. Het spelersveld WK is nog steeds hetzelfde als de European Open, omdat de sterke spelers er al inzitten.”

“Ik denk dat TeamNL vrij goed is op mondiaal niveau Heyball. Jolien en ik hebben allebei verloren op het nippertje waardoor we uit het WK zijn gegaan, het had ook net anders kunnen vallen.”

 

 

Hoe zie jij de toekomst voor Heyball? En, welke kansen zie jij voor de Nederlanders?

“Ik geloof dat Heyball zich snel zal ontwikkelen in Europa en de Verenigde Staten, en dat meer mensen deze sport leuk zullen vinden en beoefenen. Nadat TeamNL de tafels van Joy hebben gekregen kunnen de topspelers erop trainen en zullen zij zeker in staat zijn om meer prestaties te leveren.”

 

 

Relevante links
Alles over het Heyball EK, European Open & WK (Informatiepagina KNBB)
Alle KNBB artikelen over Heyball/Chinese Pool/Chinese 8-ball op een rij

 

Tekst: KNBB
Foto’s: JOY
Foto TeamNL op EK Heyball: Dutch Snooker Academy


 

Azië Chinese Pool/Heyball TeamNL
Volg ons online