WK Artistiek

Locatie:
Ankara, Turkije
Startdatum:
19 juni 2024 - 10:00
Einddatum:
22 juni 2024 - 22:00
Meer informatie:

Van 19 tot en met 22 juni zal Nederland door twee spelers vertegenwoordigd worden bij het wereldkampioenschap biljart artistiek in Ankara.

Dit zijn Jop de Jong (27) en zijn leermeester Erik Vijverberg (57). Zij streden in april in de finale tegen elkaar bij de laatste Masters biljart artistiek, waarbij Erik in een spannende strijd aan het langste eind trok.

Bij het laatste WK, dat vorig jaar eveneens in Ankara gehouden werd, eindigde Jop op de 10e plaats, en bij het voorlaatste WK, al weer 12 jaar geleden, behaalde Erik de zilveren medaille. In 2019 was Erik Europees kampioen en in 2017 was bij het EK het brons voor Jop. Afgelopen maart reikte Jop naar een 5e plaats bij het meest recente EK, hij had het hoogste percentage van de verliezende kwartfinalisten. Gezien hun prestaties in het verleden zijn Erik en Jop zeker niet kansloos voor een hoge klassering bij het aanstaande WK.

Jop de Jong de dag voor de start van het WK: “Ankara, here I come! Zojuist heb ik een heerlijk schoolkamp gehad ter afsluiting van een prachtig schooljaar waarin ik al meer dan 3 jaar de meester van mag zijn.

Nu is het tijd voor een mindshift naar mijn WK! Ik ben goed voorbereid, maar hoe langer ik speel, hoe minder ik het spel lijk te begrijpen. Toch geeft die veronderstelling me zelfvertrouwen om ‘gewoon te doen waarvoor ik gekomen ben’: genieten, mijn best doen en vertrouwen hebben.”

Het deelnemersveld voor het WK bestaat uit 32 spelers, ingedeeld in 8 poules. Jop is ingedeeld in een poule met de Fransman Michael Hammen (nummer 1 op de Europese ranglijst), Antonio Pineda uit Mexico en Marvin Heinrich uit Duitsland (verliezend finalist bij het EK van 2023). Erik kruist de degens met Laszo Toth uit Hongarije, de Japanner Shinobu Tanaka en Emrah Tac uit Turkije. Van iedere poule plaatsen de nummers 1 en 2 zich voor de knock-out fase, beginnend met de achtste finales.

Op 19 juni begint het WK om 10 uur lokale tijd (dan is het 9 uur in Nederland) met onder andere de klapper Baris Cin (TR) tegen David Gonzalez (MX). Zij zijn de regerend Europees respectievelijk wereldkampioen.

Om 12 uur lokale tijd speelt Jop zijn eerste partij tegen Pineda (op tafel 2), om 14 u volgt de partij van Erik tegen Tac (op tafel 1).

Alle partijen kunnen gratis en live bekeken worden via deze link: AfreecaTV Billiards. Alle info over het WK via de CEB website en de CEB’s infopagina spelers.

 

Artistiek WK
Volg ons online