World Cup sensatie: Caudron uit toernooi in Ankara

De World Cup in Ankara heeft na drie dagen al afscheid genomen van één van zijn grote sterren. Frédéric Caudron slaagde er niet in de derde dag van de voorronden te overleven na verlies tegen de Duitser Lukas Stamm. De vier Nederlanders haalden ook de laatste kwalificaties niet: Volkan Cetin (2 matchpunten), Joey de Kok, Reggy Brouwers en Huub Wilkowski (allen twee keer verlies) zijn uitgeschakeld.

11 juni 2024

ANKARA – Op de dag dat Frédéric Caudron in de World Cup van Ankara na twee glorieuze dagen het toneel alweer moest verlaten, was de 32-jarige Duitser Lukas Stamm de held van de dag en waren de jonge Turk Denizcan Akkoca en de vroegere klassieke specialist Pierre Soumagne de beste winnaars. Het was deze dinsdag een dag van sensatie, natuurlijk vooral omdat Caudron werd verslagen door de Duitser Stamm en daardoor zijn groep niet kon winnen. De dit jaar teruggekeerde Belg, die een betere come-back maakte in Ho Chi Minh, kon nu de laatste kwalificaties niet halen. In een pittig eindgevecht werd Caudron sensationeel en brutaal verslagen door Lukas Stamm, een jpnge dertiger die in zijn vorige wedstrijd een serie van 15 maakte en tegen Caudron een matchpunt overleefde en op 34-20 uitging met 6: 35-34 in 23.

 

 

De jonge, tweevoudige Europese juniorenkampioen Denizcan Akkoca (22) voerde op deze derde dag de ranglijst van winnaars aan met dezelfde matchpunten en moyenne als Pierre Soumagne (1.590). Twee keer was Caudron tot nu toe de beste, op de derde dag moest hij het World Cup podium verlaten.

Pierre Soumagne, een opvallende speler in die top drie, ging dinsdagmiddag met twee degelijke overwinningen als één van de eerste dagwinnaars naar de laatste kwalificatieronden. De 37-jarige, veelvoudig Europees kampioen in de kaderdisciplines, maakt in de Turkse hoofdstad weer eens duidelijk dat dit in veel opzichten zijn beste jaar ooit is. De Fransman uit Soissons werd met zijn driebandenteam vorige week kampioen van Frankrijk, haalde dit jaar de Nederlandse beker met zijn team en schittert in de World Cups. Zijn beste prestatie tot nu toe: in de World Cup in Sharm El Sheikh in 2024 de beste 16 gehaald.

Die prachtige resultaten worden in Frankrijk door de federatie jammer genoeg niet beloond. Pierre Soumagne leeft al enige tijd in conflict met de bond na een botsing met bestuurders. Het korte  avontuur bij de PBA in Korea is Pierre nooit in dank afgenomen. ,,Ik ben hard gestraft en mag ondanks mijn hoge ranking nooit meespelen in Wereldkampioenschappen of Europese kampioenschappen. Hoe vaak we er ook over hebben gesproken, het lijkt alsof die straf nooit eindigt. Ik ben de nummer 2 van Frankrijk na Jérémy Bury, maar andere spelers met een lagere ranking krijgen betaald en worden naar grote toernooien gestuurd. Ik moet alles zelf betalen, maar wil dit jaar toch weer alle World Cups spelen.’’

Pierre Soumagne, gehuwd met Valentine en vader van twee dochters (9 en 8), met plannen om na de zomer in zijn woonplaats Soissons een café/restaurant te openen, laat er zijn carrière niet door verstoren. Het glorieuze jaar met successen in de Franse teamcompetitie, Nederland en België, hebben het zelfvertrouwen gesterkt. De technisch begaafde speler, vroeger een fantastische kadrist, heeft zijn route uitgestippeld, hoe zeer hij ook wordt genegeerd door de Fransen.

Voor zijn eerste optreden in Ankara stond Soumagne dinsdag tegenover twee Turken: hij versloeg Bas met 35-24 in 22 en Altuntas met 35-24 in 22 beurten, goed voor 1.590 gemiddeld. Daarmee werd hij de gedeelde eerste in rang van de 16 groepswinnaars.

Denizcan Akkoca en Lukas Stamm waren twee andere opvallende spelers in de top van de ranglijst. Akkoca is een van de beste junioren van zijn generatie en één van de spelers die het Turkse biljarten samen met Burak Hashas weer twee wereldtoppers kan schenken. Lukas Stamm, bijnaam ’Baum Stamm’, afkomstig uit Neuköln, Berlijn, is een niet heel bekende Duitse biljarter. Hij is 32 en stond twee keer op het podium van een Duits kampioenschap in Bad Wildungen: in 2018 en 2019, één keer na Martin Horn en Ronny Lindemann, de andere keer na Karaka en Celik. Zijn reactie na de winst tegen Caudron: ,,Het is crazy, ik realiseer me nu pas wat ik heb gedaan vandaag: een serie van 15 en winnen van Caudron, ik ben zo gelukkig.’’ En hoe mooi voor Duitsland, dat ook de zeer jeugdige Amir Ibraimov in de laatste kwalificaties staat.
Zes Turken waren onder de zestien groepswinnaars, drie Fransen, twee Duitsers en twee Koreanen. Verder 1 Griek, 1 Colombiaan, en 1 Oostenrijker.

Van de Nederlanders won Volkan Cetin één keer van Abousaleh uit Libanon (35-12 in 36), maar hij werd verslagen door de jonge Turk Seymen Ozbas met 35-22 in 39. Cetin speelde 0.760 gemiddeld. Joey de Kok, Huub Wilkowski en Reggy Brouwers verloren hun wedstrijden. Brouwers werd uitgeschakeld door twee Oostenrijkers, Arnim Kahofer (35-28) en Herbert Szivacz (35-21). Het gemiddelde van de Nederlander: 1.000.

Joey de Kok slaagde er opnieuw niet in een partij te winnen in een World Cup. De Zeeuw speelt gemiddeldes rond de 1.000, maar het is niet voldoende om successen te halen. In Ankara verloor De Kok van Denizcan Akkoca (35-26 in 24) en van Ronny Lindemann (35-26 in 27). Ook Huub Wilkowski kon geen winst boeken. Hij kwam uit in de zware poule met Frédéric Caudron en Lukas Stamm. De Duitser versloeg Wilkowski met een serie van 15 (35-29 in 23), Caudron won met 35-21 in 19 van Wilkowski. De Nederlander eindigde met 1.190 gemiddeld.

De zestien groepswinnaars van dinsdag in Ankara:

1 Deniscan Akkoca (Turkije) 4-1.590-9

2  Pierre Soumagne (Frankrijk) 4-1.590-5

3  Muammer Rahmet (Turkije) 4-1.555-9

4  Lukas Stamm (Duitsland) 4-1.521-15

5  Kostas Kokkoris (Griekenland) 4-1.489-11

6  Volkan Cimentepe (Turkije) 4-1.428-12

7  Daniel Moreno (Colombia) 4-1.428-10

8  Ja In Kang (Korea) 3-1.228-9

9  Herbert Szivacz (Oostenrijk) 4-1.206-11

10 Seymen Ozbas (Turkije) 4-1.186-9

11 Amir Ibraimov (Duitsland) 4-1.166-9

12 Burhan Genc (Turkije) 4-1.147-5

13 Jon Hyuk Son (Korea) 4-1.060-8

14 Kévin Vasseur (Frankrijk) 4-1.044-8

15 Maxime Panaia (Frankrijk) 4-0.795-5

16 Turgay Orak (Turkije) 3-1.400-10

De laatste groepen in de kwalificaties voor woensdag:

Poule A: Jérémy Bury, Kévin Vasseur, Jun Hyuk Sun

Poule B: Maxime Panaia, Burhan Genc, Nikos Polychronopooulos

Poule C: Turgay Orak, Chang Hoon Seo, Amir Ibraimov

Poule D: Ja In Kang, Seymen Ozbas, Hong Chiem Thai

Poule E: Mashhour Abu Tayeh, Peter Ceulemans, Herbert Szivacz

Poule F: Omer Karakurt, Daniel Moreno, Ruben Legazpi

Poule G: Tarik Yavuz, Volkan Cimentepe, Gerhard Kostistansky

Poule H: Sam van Etten, Kostas Kokkoris, Roland Forthomme

Poule I: Gökhan Salman, Glenn Hofman, Lukas Stamm

Poule J: Rui Manuel Costa, Bong Joo Hwang, Muammer Rahmet

Poule K: Jean Paul de Bruijn, Pierre Soumagne, Thanh Luc Tran

Poule L: Burak Hashas, Jeffrey Jorissen, Denzcan Akkoca.

Tekst Frits Bakker

Foto: Frédéric Caudron (Five&Six)

 

 

Driebanden World Cup
Volg ons online