Raymond Ceulemans 80 jaar

Biljartwereld eert levende legende Raymond Ceulemans.

"Biljarten is sport, kunst en cultuur tegelijk. Een voorbeeld voor de maatschappij"

12 juli 2017

Al wekenlang is de biljartwereld in de ban van de 80e verjaardag van één van de grootste biljarters die ooit heeft geleefd, Raymond Ceulemans. Aimabele Belg, benaderbare superster, 35 titels wereldkampioen, 45 keer Kampioen van Europa. Iemand die op het hoogtepunt van de populariteit van de biljartsport hieraan een ongekende bijdrage leverde, door zowel zijn persoonlijkheid als zijn geweldige spel.

Op de eigen website van Raymond worden de geweldige prestaties van Mister 100 getoond, en zijn indrukwekkende palmares.

 

Kozoom: "De legende wordt 80'

NOS/Nieuwsuur: "Een leven gewijd aan de keu" (vooruitblik naar uitzending van vanavond)

Telegraaf: "Jarige Ceulemans weet van geen ophouden"

 

Ondanks zijn gevorderde leeftijd speelt Ceulemans nog steeds biljart op zeer hoog niveau, zo bleek onlangs nog.

KNBB-directeur Willem La Riviere over Raymond Ceulemans: "Een levende legende die zoveel heeft bereikt en gewonnen, een icoon in de biljart- en sportwereld, en toch zo benaderbaar is gebleven. Die altijd openstaat voor een praatje en om een tip te geven aan een beginnende of gevorderde speler. Enorme waardering heb ik voor hem! Ik wens Raymond Ceulemans en zijn familie een prachtige 80e verjaardag, en spreek de hoop uit dat wij hem nog vele jaren in de Nederlandse biljartlokaliteiten mogen tegenkomen."

 

 

In 2011 gaf Raymond een uitgebreid interview ter ere van het 100-jarig bestaan van de KNBB. Onderstaand enkele passages uit dat interview.

 

U bent erelid van de KNBB. Bent u daar trots op? Wat betekent deze erkenning voor u?

"Uiteraard ben ik daar trots op, ik ben ook een halve Nederlander en kom al mijn hele carrière in Nederland waardoor ik zo’n beetje alle biljartlocaties zonder GPS kan vinden, alleen in sommige steden heb ik die zo af en toe nog nodig. Erkenning is altijd mooi en is een bewijs van waardering van de Nederlandse biljartsport."

 

Wat zijn voor u de mooiste en/of meest dierbare herinneringen uit uw carrière?

"De eerste titels zijn voor mij de grootste mijlpalen zoals het eerste NK, het eerste EK en het eerste WK in 1963. Daarna gaat het heel lang verder. Het spelen volgens AV systeem was mijn sterkste punt maar bijzonder waren ook mijn 100ste titel in Las Vegas in 1978.  Het WK Libre van 1969 is voor mij een van de meest bijzondere mijlpalen. Omdat ik Belgisch kampioen was geworden mocht ik naar het WK en moest tegen de specialisten en won uiteindelijk op moyenne de finale. Ik ben nu ook nog steeds regerend wereldkampioen omdat dit het enige WK ooit was.

Een andere bijzondere herinnering bewaar ik aan mijn laatste titel in 2001 in Luxemburg. Ik had al tien jaar niet meer kunnen winnen tot dit WK. Ik werd Belgisch kampioen tegen Caudron. Ik speelde toen fantastisch maar wilde eigenlijk niet naar het WK, ging uiteindelijk toch en won. Hierna heb ik besloten om te stoppen als individuele speler.

Toch hecht ik meer aan onderscheidingen dan aan titels. Onderscheidingen moet je krijgen en een titel moet je zelf winnen. Uit een onderscheiding spreekt de waardering. Bijzonder voor mij zijn de onderscheidingen als de Trofé Mérite Sportif 1966, Belgisch Sportman van het jaar in 1978, de Ridder in de orde van Adel uitgereikt in 2003 en bijvoorbeeld de opname als enige speler vanuit de klassieke spelsoorten in de BCA Hall of Fame USA in 2002."

 

Wat ziet u als kansen voor de biljartsport? En bedreigingen?

"Ik zie eigenlijk geen bedreigingen. Ik blijf erbij dat onze sport -en daar bedoel ik alle disciplines mee (carambole, pool, driebanden en snooker red)- altijd zal blijven bestaan. Natuurlijk met pieken en dalen,  er zijn gouden en crisisjaren maar dat is altijd zo. Ik maak mij hier dan ook niet druk over want denk positief. Het voordeel van de biljartsport is dat je die zolang als je leeft kan beoefenen en dat geldt zeker niet voor veel andere sporten. Ik ben zelf 73 en zeer actief. Biljarten is ook een beweegsport voor senioren en heeft als sport niets negatiefs.

Ik erger mij er soms aan als er mensen zijn die beweren dat biljarten geen sport is. Zelfs een oud-minister heeft dat eens aangegeven. Ik hoefde alleen maar aan te geven dat ik niet voor niets in 1978 tot sportman van België ben uitgeroepen en hij maakte direct zijn excuses.

Biljarten is niet 100 procent sport maar biljarten is sport, kunst en cultuur tegelijk. Een voorbeeld voor de maatschappij. Wij zijn bijvoorbeeld geen voetbal waar hooligans en politie nodig zijn om alles in goede banen te leiden."

 

U bent een echte familieman, wat heeft uw familie voor uw biljartcarrière betekend?

"Mijn familie betekent heel veel voor mij. Van mijn kinderen spelen er twee biljart en een van mijn kleinzonen speelt zelfs al heel verdienstelijk. En zoals ik al eerder heb aangegeven spelen we nu samen in één team en dat is echt prachtig. Mijn familie heeft mij al die jaren onbewust de kracht gegeven om te winnen en door te gaan. Ik ging weg om te biljarten en kwam weer terug. Ze vingen mij op als het niet goed was gegaan en we vierden feest als het wel goed was gegaan. De steun van mijn familie en dan vooral van mijn echtgenote heeft er voor gezorgd dat ik zoveel in het biljarten heb kunnen bereiken. Mijn echtgenote ving het gezin op als ik weg was en vertelde het mij zelfs nooit als er iets mis was. Dat deed ze pas na een toernooi. Ik heb echt een voorbeeldige echtgenote. Zij is nu veel zenuwachtiger dan bij mij wanneer zij de wedstrijden van onze (klein)kinderen volgt. Want zegt ze dan: "Met jou was het bijna altijd zeker dat je won"."

 

Wat zou u de leden van de KNBB nog willen meegeven?

"Eerst beginnen met biljarten want biljarten is net een virus wat je niet meer los laat, een positieve besmetting. Speel met vrienden op clubavonden heb plezier en wie weet wordt je steeds beter en maak je steeds langere series.

Zoveel mensen spelen biljart op recreatief niveau en het mooiste is dat je het altijd kunt doen en op elk niveau.

Beginnende spelers die dromen van de top raad ik aan om te zorgen voor een goede ondergrond. Een goede basis is waarop je altijd kunt steunen. Jeugd adviseer ik om in ieder geval te blijven studeren en de school af te maken want daar krijg je ook persoonlijkheid door en dat heb je later nodig om een goede winnaar te worden."

 

 

Tekst: Rolf Slotboom

Tekst interview 2011: KNBB/Willem La Riviere

Foto ©KNBB/Willem La Riviere

 

Biljartspelers Ceulemans Feestdagen/jubilea
Volg ons online