World Cup dag 3: Nederlanders maken indruk

Vijf Nederlanders door naar laatste kwalificatiedag: Jean van Erp, Huub Wilkowski, Raymund Swertz, Barry van Beers en Dave Christiani.

Woensdag vanaf 10:00 de laatste kwalificatiedag LIVE op Ziggo Sport!

26 oktober 2022

VEGHEL - Voor de wand met Team NL, dat in 2014 werd opgestart voor de beste Nederlandse sporters, poseerden in de laatste fase van de wedstrijddag drie gelukkige Nederlanders. Jean van Erp, Huub Wilkowski en Raymund Swertz zijn de eerste winnaars uit de vroegste sessie, later komen daar voor het thuispubliek in deze World Cup van Veghel ook Barry van Beers als poulewinnaar en Dave Christiani als beste nummer twee nog bij. Huub Wilkowski is de meest spectaculaire winnaar: hij verslaat Robinson Morales en de Vietnamees Tran Thanh Tu Nguyen. ,,Ik heb het nogal uitbundig gevierd'', bekende hij later, ,,maar ik ben ook zo blij met de winst tegen deze twee toppers.'' Want ooit, in een ver verleden, vertelde Wilkowski, had hij wel eens de beste zestien van een World Cup gehaald. ,,Maar dat was in de tijd waarin het niveau nog zo veel lager lag.''

 

 

Het was op deze dag die in de World Cup cyclus 'de PQ ronde' wordt genoemd vooral de dag van die Nederlandse successen, maar ook Jose Miguel Soares, de 28-jarige FC Porto speler, zeker ook van Thomas Andersen, de Deen die twee sterke Fransen aan zijn zegekar bond, Kostas Kokkoris, die Peter De Backer in een tactisch gevecht klopte op de eindstreep, Berkay Karakurt, een prachtige winnaar tegen Turgay Orak en Jef Philipoom, maar tegen de sterk terugvechtende Belg hard moest vechten voor zijn winnende puntjes.

 

 

Misschien was het ook de dag waarop Wilco van Wijk, een bescheiden, 47-jarige Nederlandse invaller aan zijn supporters liet zien hoe kwetsbaar biljarters kunnen zijn. ,,Ik dacht eindelijk van mijn zenuwen af te zijn, maar vandaag blokkeerde ik zo, dat ik geen bal meer recht vooruit kon stoten'', verzuchtte hij na een partij die hij in riant gewonnen positie nog verloor van de Fransman Cédric Melnytschenko.

 

 

De grootste namen die eruit vlogen waren die van Robinson Morales, Gwendal Maréchal, Tolgahan Kiraz, Turgay Orak en Peter De Backer.

De uitschieters van deze derde dag waren de vluggertjes van Jose Miguel Soares tegen Claus Maurer in 10 beurten, Dave Christiani tegen Behzat Cetin in 11, Thomas Andersen tegen Gwendal Maréchal en van Vinh Bao Phuong tegen Khaled Salem, beide in 12 beurten voor 30 punten (2.500 gemiddeld).

 

 

Poule A:

De Franse botsing tussen Gwendal Maréchal en Kevin Vasseur krijgt een onverwachte winnaar. Vasseur start voortvarender dan zijn gereputeerde tegenstander en leidt na 7 beurten met 18-7. Die marge wordt nog verhoogd naar 24-11 en ondanks de come-back van Maréchal finisht Vasseur als eerste: 30-23. Maréchal, die zijn bagage kwijt is geraakt tijdens zijn vlucht en met ander materiaal moet spelen, mag nog gelijk maken, maar mist na 6 caramboles op 30-29 in 18. Thomas Andersen, de derde speler in deze poule, velt het vonnis over Maréchal, de halve finalist van de World Cup in Korea, met 30-22 in 12, de beste wedstrijd tot nu toe. Andersen en Vasseur spelen om de winst van de poule: Andersen gaat er met de eindwinst vandoor: 30-13 in 21.

Poule B:
Robinson Morales ligt al snel uit het toernooi, nadat de Colombiaan eerst van Huub Wilkowski verliest met 30-20 in 17 en in de volgende ronde geen partij is voor TTT Nguyen met 30-17 in 18. Dat is een tegenvaller voor de Zuid Amerikaan. De twee winnaars, Wilkowski met 1.764 en Nguyen met 1.666, spelen de wedstrijd die moet beslissen over doorgaan. Huub Wilkowski schittert nog maar eens en laat de Vietnamees kansloos achter met 30-19 in 16. De Nederlander viert zijn zege met een kreet van vreugde.

 

 

Poule C:
Ronny Brants en Dustin Jäschke spelen gelijk in de openingsmatch in 21 beurten. De Belg staat eerst tegenover Rui Costa, verliest vrij kansloos met 30-18 in 20 en is definitief uitgeschakeld. Rui Costa en Jäschke vechten het later op de dag uit. De Portugees geeft al een heel jaar blijk van een uitstekende vorm en wint ook tegen Jäschke soeverein met 30-14 in 22.

Poule D:
Kostas Kokkoris en Peter De Backer spelen in de twee eerste wedstrijden de Zweed David Pennör uit het toernooi. De Griek heeft een net iets betere eindsprint met 5 en 1, maar op 30-22 komt Pennör met 6 nog dicht bij de remise. Peter De Backer start met 4 en 5, Pennör reageert met 8 en blijft in de buurt van zijn tegenstander tot de laatste fase, waarin hij met zeven missers op rij zijn kansen verspeelt. De Backer wint met 30-21 in 22. De Belg en de Griek spelen een enerverende wedstrijd, waarin de kansen op en neer gaan. Kokkoris, die 24 uur over zijn reis vanuit Griekenland heeft gedaan, eindigt in de cruciale fase met 4 en 1 en wint 30-28 in 18.

Poule E:
Het avontuur van Menno de Vries is voorbij, maar de Brabantse speler verlaat met gepaste trots de World Cup arena. De Duitser Tom Löwe houdt de Nederlander eerst in bedwang met 30-27 in 29, daarna is Arnim Kahofer te sterk met 30-24 in 25. De Duits/Oostenrijkse botsing wordt een prooi voor Kahofer, die met 30-17 in 31 te sterk is voor de Duitser.

 

 

Poule F:
Raymund Swertz en Gökhan Salman maken zich met prima partijen op voor de beslissende kamp. Swertz verslaat een geroutineerde Tsjech, Ivo Gazdos, met 40-29 in 17 (1.765), Salman heeft één beurtje minder nodig voor 30-21 in 16e (1.875), nadat de Turk de beslissende slag heeft uitgedeeld in de 9e beurt met een sterke 12 (23-10). Raymond Swertz, die met een paar voorbeelden na afloop uitlegt hoe moeilijk het biljart is, heeft niettemin het beste voor het laatst bewaard en wint met 30-22 in 26.

 

 

Poule G:
De opening van Ja In Kang is tien beurten beter dan die van Ramazan Durdu in de eerste partijen tegen Herbert Szivacz. Het gaat dus tussen Kang en Durdu voor de hoogste klassering. De Koreaan Kang, ooit in zijn jongere jaren spelend in Amsterdam en in Duitsland, verslaat Durdu met riante cijfers: 30-14 in 18.

Poule H:
Jean van Erp slaat zich door de eerste krachtmeting tegen de Koreaan Jeong met een degelijke partij: 30-27 in 21. Dat doet even later ook de Oostenrijker Gerhard Kostistansky met 30-26 in 23 op weg naar de partij waarin het alleen om winnen gaat. Jean van Erp neemt onder andere met 7 en 4 een voorsprong op 19-11 in 6, raakt daarna het ritme even kwijt, mist nog 5 keer in zijn laatste 8 beurten, maar maakt nog ruim op tijd een eind aan de partij: 30-24 in 20.

 

 

Poule I
Tolgahan Kiraz verliest zijn eerste partij tegen Lukas Stamm (30-27 in 28), maar laat de spanning iets terugkeren door zijn winst tegen Abousaleh met 30-26 in 22. Lukas Stamm was een schitterende winnaar in zijn tweede partij tegen Abousaleh, tegen wie hij een 14 scoort en uiteindelijk wint met 30-9 in 13.

Poule J:
Jose Miguel Soares gaat het beslissende gevecht met Claus Maurer in, nadat beide spelers van Dong Ryong Kim winnen. Maurer met 30-17 in 19, Soares met 30-26 in 26. De Portugese jongeling, een leerling van Rui Costa, zegevierde onwaarschijnlijk sterk tegen Maurer met 30-6 in 10 beurten, 3.000 gemiddeld in die partij, de beste van het toernooi in deze drie dagen.

Poule K:
Dong Hoon Kim glipt in zijn gevecht met Maxime Panaia met 6, 3 en 2 in zijn laatste drie pogingen net als winnaar door de finish met 30-29, omdat de Fransman slechts 3 in plaats van 4 punten maakt voor de gelijkmaker. Panaia laat niets aan het toeval over tegen Henry (30-7 in 16), waarna de Koreaanse Kim nog een zware kluif heeft aan Henry, 30-28 in 33.

Poule L:
Sam van Etten sluit zijn toernooi af tegen de Spanjaard Jose Maria Mas en de Koreaan Bong Hoo Hwang, twee spelers die net een brug te ver zijn voor het Hollandse talent. Mas wint met 30-24 in 22, Hwang met 30-24 in 17. De Spanjaard, de enige in deze ronde, verslaat in de laatste partij de Koreaan Hwang met 30-25 in 24.

 

 

Poule M:
Wat spanning kan doen met een speler, liet Wilco van Wijk zien in zijn partij tegen Cédric Melnytschenko. De Nederlander heeft een formidabele start (4, 4, 3, 2), staat met 13-1 voor, met 18-4 en 22-7, maar vliegt voor zijn laatste punten uit de bocht. Zeven missers in de laatste 9 kosten hem de partij: de Fransman wint met 30-28 in 24. Melnytschenko verliest wel zijn eerste van Cengiz Karaka met 30-21 in 21. De voormalig Duits kampioen beslist ook tegen Wilco van Wijk (30-25 in 22) in winst en gaat door als poulewinnaar met 2 punten.

Poule N:
Jef Philipoom heeft een klein mirakel nodig om te overleven, nadat hij een zeldzaam povere partij tegen Turgay Orak heeft afgesloten: 30-18 verlies in 26 beurten. De Turk verliest in zijn eerste partij tegen zijn jonge landgenoot Berkay Karakurt (30-15 in 14). Karakurt moet het afmaken tegen Philipoom, komt met 25-5 voor, maar valt stil met scoren en laat de Belg nog terugkomen met series van 7 en 2 keer 4, maar Philipoom strandt op één punt van de remise: 30-29 in 19.

Poule O:
De Vietnamees Bao gaat weer als een speer van start en verslaat de Egyptenaar Khaled Salem met 30-15 in 12. Radek Novak doet er iets langer over, maar heeft nog minder tegenstand van Salem (30-10 in 18). De enige serieuze partij gaat tussen de twee winnaars: Radek Novak en Vinh Bao Phuong. De Tsjech komt als nipte winnaar uit het zenuwslopende slot, waarin de Vietnamees eerst een losband en daarna een bal met contra-effect miraculeus mist in een klein hoekje. De eindstand: 30-28 in 27.

Poule P:
Twee Nederlanders in één poule met Behzat Cetin uit Zwiterland: dat maakte de onderlinge partij van de twee Oranjes al op voorhand van groot belang. Barry van Beers was het snelste weg tegen Dave Christiani met series van 7 en 8 in de 3e en 4e beurt voor een vroege voorsprong van 16-6. Christiani kwam die marge niet meer te boven, hoewel Van Beers acht beurten deed over zijn drie laatste punten: 30-23 in 23. De teleurstelling bij Christiani, beste man van de tweede speeldag, was de Limburger aan te zien in zijn tweede partij tegen Cetin, die hij wint in 11 beurten, een moyenne van 2.727. Barry van Beers finisht glorieus tegen de Zwitser Cetin met 30-8 in 19 en is op dat moment de vierde Nederlander die doorgaat.

 

 

De zestien groepswinnaars van dinsdag die overgaan naar de laatste kwalificatiedag (5 Nederlanders, twee Duitsers, twee Portugezen, twee Koreanen, een Turk, een Spanjaard, een Deen, een Griek, een Tsjech en een Oostenrijker. Dave Christiani's lot hangt aan het eind van de dag nog aan een dun lijntje, maar uiteindelijk is de Nederlander de beste runner-up met 2 matchpunten en 1.647 gemiddeld, hoogste serie 12.

Woensdag vanaf 10:00 is de laatste kwalificatiedag, met volop Nederlanders, liefst acht (!) uur lang LIVE te zien op Ziggo Sport. Om 00:00 is er een samenvatting van anderhalf uur. Vanaf donderdag zijn alle dagen van het hoofdtoernooi LIVE. En: als de uitzendingen op het open kanaal 14 stoppen, gaan ze gewoon door op Ziggo Sport Docu.

 

De eindstand van dinsdag, op weg naar de laatste kwalificaties:

1 Berkay Karakurt 4-1.818-11
2 Huub Wilkowski 4-1.818-8
3 Thomas Andersen 4-1.818-8
4 Jose Miguel Soares 4-1.666-6
5 Kostas Kokkoris 4-1.621-7
6 Lukas Stamm 4-1.463-14
7 Jean van Erp 4-1.463-7
8 Barry van Beers 4-1.428-8
9 Rui Costa 4-1.428-7
10 Raymund Swertz 4-1.395-9
11 Ja In Kang 4-1.363-5
12 Radek Novak 4-1.333-8
13 Jose Maria Mas 4-1.304-4
14 Dong Hoon Kim 4-1.111-6
15 Arnim Kahofer 4-1.071-8
16 Cengiz Karaca 2-1.428-4

 

De poules voor de laatste kwalificaties op woensdag (12 winnaars en drie beste runners up gaan door). Start om 10.00 uur:
Poule A: Jun Tae Kim, Ja In Kang, Radek Novak
Poule B: Jose Maria Mas, Raymund Swertz, Duc Anh Chien Nguyen
Poule C: Sung-won Choi, Dong Hoon Kim, Cengiz Karaca
Poule D: Arnim Kahofer, Rui Manuel Costa, Nikos Polychronopoulos
Poule E: Jacob Haack Sörensen, Barry van Beers, Myung Woo Cho
Poule F: Dave Christiani, Jean van Erp, Ruben Legazpi
Poule G: Ronny Lindemann, Lukas Stamm, Lütfi Cenet
Poule H: Choong Bok Lee, Myeong Jong Cha, Kostantinos Kokkoris
Poule I: Trung Hau Do Nguyen, Jose Miguel Suarez, Michael Nilsson
Poule J: Dion Nelin, Thomas Andersen, Peter Ceulemans
Poule K: Riad Nady, Huub Wilkowski, Jose Juan Garcia
Poule L: Roland Forthomme, Berkay Karakurt, Chang Hoon Seo.

 

Alle links naar uitzendingen op tv, livestreams op YouTube, uitslagen etc. via deze pagina.

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Ton Smilde

Driebanden World Cup World Cup Veghel
Volg ons online