WK Dag 1: Jaspers wint glorieus, Jorissen alles of niets

Op het Wereldkampioenschap driebanden in Vietnam was Dick Jaspers namens TeamNL een van de briljante starters tegen een Vietnamese tegenstander. De Nederlander was dicht bij een eerste misstap, maar herstelde zich formidabel met een winnende eindsprint. Jeffrey Jorissen had een mindere start, verloor van de Fransman Devogelaere en moet donderdag winnen van Sameh Sidhom om mee naar de volgende ronde te gaan. Het overzicht van de eerste dag van het WK.

25 september 2024

BINH THUAN – De eerste tikken op het Wereldkampioenschap driebanden zijn uitgedeeld door Belgen en Vietnamezen. De hoge moyennes op de eerste dag van de voorronden komen van Eddy Merckx, de hoogste met 2.352, serie 13, Thanh Luc Tran, Hong Chiem Thai, Peter Ceulemans en Van Tai Nguyen. Het beeld na de openingsdag van het eerste WK in Vietnam is niet in balans. In acht poules van de zestien, met drie spelers per groep, zijn twee wedstrijden gespeeld, in de andere acht pouls één wedstrijd.

De beste starters, die komen uit de poules A tot en met H, liggen na de eerste dag al op koers voor een plaats in de volgende ronden met 32 spelers. De Fransman Mikael Devogelaere is de enige die al honderd procent zeker is. Hij versloeg eerst de Nederlander Jeffrey Jorissen (40-28 in 25) en speelde in de avondsessie gelijk tegen Sameh Sidhom (in 21), waardoor hij al zeker is van een eerste of tweede plaats in Poule H. Van alle zestien poules van drie plaatsen de beste twee zich om verder te gaan met de beste 32. Alleen de nummers laatst (16 in totaal) zijn uitgeschakeld.

 



 

Met grote zekerheid mag Eddy Merckx zich ook al rijk rekenen met zijn overwinning op Jose Juan Garcia met 40-33 in 17, omdat het in Poule G bijna onmogelijk is dat de Belg nog door Gerhard Kostistansky wordt ingehaald in moyenne. Andere spelers uit de eerste 8 groepen die al een belangrijke stap hebben gezet zijn Quyet Chien Tran, Phuong Vinh Bao, Myung Woo Cho en Javier Vera.

De kopstukken die nog niet in actie zijn geweest (komen donderdag voor het eerst in de arena) zijn Marco Zanetti, Tayfun Tasdemir, Torbjörn Blomdahl, Haeng Jik Kim en Jung Han Heo.

De nummer 1 van de wereld, Dick Jaspers, stond in één van de zwaarste poules tegenover Hong Chiem Thai, een snel opgeroepen invaller, die het WK was gestart met winst tegen Turgay Orak met 40-27 in 16 en daarna Dick Jaspers op zijn weg trof. De Nederlander ontsnapte in de eindsprint: Thai leidde met 35-23, moest nog vijf caramboles maken, maar Jaspers rondde het slotoffensief af met 4-6-0-0-7 voor een eindstand van 40-37 in 21.

Phuong Vinh Bao, de uittredende kampioen, speelde zijn eerste partij tegen de Japanner Miyashita en schitterde met twee series van 10 voor een eindzege van 40-33 in 22 beurten. De Belgen hadden Eddy Merckx met zijn 40 in 17 tegen Garcia, Peter Ceulemans maakte indruk tegen de Zuid-Amerikaan Ramon Rodriguez, behalve een uitstekend biljarter ook een muziekvirtuoos. Ceulemans won onder meer door een serie van 13 met 40-29 in 19.

Sterke Vietnamese favorieten van het thuispubliek waren ook Van Tai Nguyen, die Berkay Karakurt versloeg met 40-34 in 20. En Thanh Luc Tran, winnaar in de landsontmoeting met Thanhg Tien Le: 40-35 in 19. Quyet Chien Tran won van Daniel Morales met 40-30 in 22.

Voor Nederland had Jeffrey Jorissen een tegenvallende start met verlies tegen Mikaël Devogelaere (40-28 in 25). De Fransman hield daarna Sameh Sidhom in balans, waardoor Jorissen moet winnen van de Egyptenaar om mee te gaan naar de volgende ronde. De geboren Nederlander Raymon Groot, al enkele jaren in New York woonachtig, had voor zijn tweede land een mooie start met winst tegen Chang Hoon Seo: 40-29 in 36. Hij staat morgen nog tegenover Marco Zanetti. Martin Horn won eerst het Duitse treffen met Ronny Lindemann (40-19 in 27), maar verloor zijn tweede partij van Duc Minh Tran met grote cijfers: 40-17 in 20.

 

Alle info &links

Infopagina KNBB:
www.knbb.nl/agenda/wk-driebanden-0

Alle info UMB:
www.umb-carom.org/ProductDetails.aspx?id=268&ide=2251&lng=2

Livescore UMB:
http://umb.cuesco.net/competition/info?idx=176

Livestreaming AfreecaTV:
https://billiards.afreecatv.com/

Officiele resultaten + info UMB:
www.umb-carom.org/PG344L1/Union-Mondiale-de-Billard.aspx

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers en Marco Zanetti tijdens de opening van het WK; foto Jeffrey Jorissen ©Five&Six

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online