Wim van Cromvoirt (1949-2024), geliefd en passie voor biljarten

In zijn woonplaats Waalwijk is vrijdagavond Wim van Cromvoirt overleden. De Brabander was een gevierd biljarter, organisator, houder van een bekend biljart- en eetcafé in Waalwijk. Wim is 75 jaar geworden en laat veel vrienden en bekenden in de biljartsport achter.

07 september 2024

(door Frits Bakker)

 

Ga hier naar de afscheidspagina van Wim van Cromvoirt. Deel een foto, filmpje of anekdote via de herdenkingspagina. Of honoreer de laatste wens van Wim, en doe een donatie aan Hospice Francinus de Wind.

 


 

WAALWIJK – Het grote feest dit jaar voor de 75e verjaardag van Wim van Cromvoirt is één van de laatste keren geweest dat de Brabantse biljarter veel van zijn vrienden, sporters en kennissen heeft ontmoet. De alom geliefde cafébaas en biljarter met een hart voor zijn sport is in zijn woonplaats Waalwijk overleden aan de slopende ziekte die hem had getroffen. Wim van Cromvoirt, zelf een zeer verdienstelijk speler, was met zijn vrouw Ina jarenlang de uitbater van het eetcafé City in Waalwijk en boven de zaak de biljartzaal Castle City. Daar kwamen vele bekende en beroemde spelers om wedstrijden in de competities te spelen. Wim was 75 jaar, gehuwd met Ina en vader van dochter Jemain en zoon Wilbert. Hij is vrijdagavond (6 september) om 11.40 overleden.

Het Nederlands kampioenschap in Gilze, in 1980, leek de doorbraak te zijn van Wim van Cromvoirt als biljarter. De toen 31-jarige Brabander speelde er een hoofdrol en werd voor een volle zaal in de finale pas verslagen door Christ van der Smissen. Dick Jaspers herinnert zich: ,,Ik zat daar als 14-jarig manneke op een volle tribune met mijn vader te kijken naar de Nederlandse top van die tijd.’’

De Waalwijker Wim van Cromvoirt stond later niet meer op het NK podium, maar won wel twee Grand Prix toernooien in 1988 in Zundert (finale tegen Christ van der Smissen) en een jaar later in Rotterdam (finale tegen Frans de Vries). Het waren zijn meest succesvolle jaren.

Het zakenleven, met het eetcafé en de biljartzaal in het centrum van Waalwijk, verdreven het biljarten zelf min of meer naar de achtergrond. Joop van Oosterom, miljardair, schaakgrootmeester en biljartsponsor uit Hilversum, kwam later met twee grote teams naar Waalwijk om bij Wim van Cromvoirt in het biljartcafé te spelen. Dat haalde onder meer spelers als Raymond Ceulemans, Frédéric Caudron en Frans van Kuyk naar het team dat een hoofdrol speelde in de eredivisie. De teams Crystal Kelly en Melody Amber stammen uit die jaren.

Wim van Cromvoirt bezocht zowat alle Crystal Kelly toernooien in Monaco waar de wereldtoppers werden uitgenodigd en Dick Jaspers onder meer 8 van de 18 toernooien won. Wim was er als geweldige biljartfan en organisator met zijn vrouw altijd een van de genodigden.

Hij was in zijn enthousiasme een soort van tweede biljartvader van Glenn Hofman. Dick Jaspers: ,,Toen wij bij Wim kwamen biljarten, zat Glenn op zijn 12e, 13e jaar al naar ons te kijken. Hij trainde er veel en wilde de grote spelers zien spelen om er zelf van te leren. En Wim was zijn geestelijke vader.’’ De vriendschap tussen Wim en Glenn is door de jaren heen altijd innig gebleven.

Dick Jaspers, vijfvoudig wereldkampioen, zegt over Wim van Cromvoirt: ,,Wim had een hart van goud en was bovenal een gezellige, leuke vent om mee om te gaan. Toen hij het feest hield voor zijn 75e verjaardag, bleek nog maar eens hoe geliefd hij was. We waren er met heel velen, Raymond Ceulemans, Rini van Bracht, Jean van Erp, Jos Bongers, Jan Arnouts en nog veel anderen. Wim heeft altijd hard gewerkt voor de zaak, maar heeft ook een mooi leven gehad. Hoe is het mogelijk, hij was op zijn verjaardag nog zo goed, en nu krijgen we dit verdrietige nieuws.’’

Rini van Bracht, tweevoudig wereldkampioen: ,,Wim kwam uit een gezin met vijf broers die in mijn beleving allemaal biljarters waren. Ze speelden bij zijn vader thuis vlakbij het RKC stadion in Molenvliet. Veel later is Wim in Café City gekomen, voorheen van Kees en Henny de Ruyter. Wim groeide er uit tot een heel gedreven cafébaas, hij was een amicaal mens, spontaan, gezien bij iedereen en op sportief gebied een mooie biljarter.’’

Jean van Erp, die vijf jaar bij Wim en met Wim in het team speelde: ,,Wim was een echte, vriendelijke gastheer die altijd voor ons klaarstond. Een geliefd mens en een goede biljarter die in zijn beste dagen van veel grote spelers kon winnen. Wim hield van gezelligheid en had een hart van goud.’’

Ton Smilde, de biljartfotograaf en vroegere teamleider van grote teams, kende Wim al vele jaren. ,,Wim was een gentleman, een bijzonder aardige man die door velen gemist gaat worden. Ik heb hem in al die jaren nooit boos gezien.’’

 

Artikel Brabants Dagblad
In memoriam door Ton Smilde
Afscheidspagina/Herdenken/Doneren

 

Van deze plaats wensen de besturen, directie en medewerkers van de KNBB aan familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

 

Overlijden
Volg ons online