Wereldgoud voor Korea in Viersen

Regerend wereldkampioen Nederland A strandt teleurstellend in halve finale tegen Belgie, na spectaculaire terugkomst in kwartfinale tegen Nederland B

12 maart 2017

VIERSEN - Twee sterspelers van het Koreaanse biljarten stonden zondagmiddag na afloop van het WK voor landenteams stralend op het hoogste podium. De 39-jarige Sung-Won Choi (39) en de 44-jarige Jae Guen Kim schreven historie met het eerste wereldgoud voor een Koreaans team. De overwinning op België in de finale (40-34 in 24 beurten) werd in het Aziatische biljartbolwerk rechtstreeks uitgezonden door de grootste sportzender van het land en bekeken door meer dan 1.2 miljoen mensen.

De nieuwe laureaten konden na afloop hun geluk niet op. ,,Het was één van de belangrijkste missies voor ons om dit kampioenschap met ons land binnen te halen. De druk was extra groot, omdat het nog nooit eerder is gebeurd dat we in eigen land zo massaal werden gesteund. We gaan weg als kampioenen en zullen in Zuid-Korea als grote winnaars worden begroet.''

 

 

Voor Sung-Won Choi was het zijn tweede wereldtitel na het individuele kampioenschap in eigen land in 2014. De zege op de Belgen in de finale tekende zich pas af op het eind van de wedstrijd. De eerste aanval kwam van Choi en Kim, met een serie van 9 in de vijfde beurt. De partij liep daarna gelijkop tot 21-21 en 25-25, totdat de Koreanen met series van 4 en 6 de beslissende slag sloegen.

Frédéric Caudron: ,,We hebben een paar kansen laten liggen en weten dat de Koreanen sterk genoeg zijn om daarvan te profiteren.'' Roland Forthomme: ,,Ik heb nooit het gevoel van een lekkere wedstrijd gehad. De posities die ik liet liggen voor Fred (Caudron) waren vaak heel moeilijk. Daardoor konden we niet aan series toekomen.''

De Belgen, die in de voorgaande wedstrijden plotseling weg konden demarreren van hun tegenstanders, haalden dat niveau in de finale niet. Sung-Won Choi: ,,Wij bleven op het eind koelbloedig, ondanks de grote spanning.'' De winnende carambole - en de misser van Caudron in de nabeurt - bracht een explosie van vreugde teweeg. De twee Koreanen vielen elkaar in de armen en werden na de huldiging en het zachtjes meegezongen Koreaanse volkslied van alle kanten gelukgewenst.

 

 

Het podium werd gecompleteerd door de Nederlanders, die in de halve finale verloren van België en de Fransen, die na een sterk toernooi werden uitgeschakeld door de latere winnaars.

Het toernooi, voor het eerst vanaf de start volgens het Scotch Double, kende een voorzichtige start met enige scepsis op de tribunes. Toen de beste landen in het toernooi kwamen, schoten de spanning, de gemiddeldes en de series omhoog. Het onbetwiste hoogtepunt was de Belgische combinatie-serie van twintig in de partij tegen Duitsland.

De Nederlandse regerend kampioen maakte de beste indruk in de voorronden met 2.051 gemiddeld voor Turkije met 1.739, Zweden met 1.666, Duitsland en België met 1.509. De Colombianen en Tsjechen misten de kwalificatie ondanks gemiddeldes van 1.702 en 1.604.

 

 

Nederland verrichtte een kunststukje tegen het tweede team van zijn land door van 23-6 achter terug te komen met een prachtig slot: 34 caramboles in acht beurten. De Fransen haalden de kwalificatie door een krappe winst op Denemarken (40-39) en Zuid Korea plaatste zich door een beter gemiddelde na een gelijkspel tegen Egypte.

UMB-president Farouk Barki maakte tijdens het toernooi bekend dat het WK volgend jaar weer een belangrijke mutatie ondergaat. Het aantal deelnemende landen wordt van 24 teruggebracht naar 16. Het toernooi wordt in die nieuwe samenstelling gespeeld met vier poules van vier in de voorronden. De winnaars van die poules en de vier runners-up gaan naar de kwartfinales.

 

 

Halve finales:

België-Nederland: 40-30 in 20

Het Nederlands team met Dick Jaspers en Jean van Erp moet op de vroege zondagmorgen de wereldtitel afstaan. De regerend kampioen wordt verslagen door België, dat met Frédéric Caudron en Roland Forthomme de zogeheten derby van de lage landen vooral domineert in de slotfase. Dick Jaspers is na afloop duidelijk in zijn commentaar: ,,We hebben een goed toernooi gespeeld, maar helaas liep het in deze wedstrijd tegen België niet lekker.''

Toch benadrukt Jaspers: ,,Ik ben trots op mijn maat Jean, die heeft gevochten voor elke carambole.'' Jean van Erp: ,,We misten op een belangrijk moment in de partij twee redelijke ballen, waarvan de Belgen goed hebben geprofiteerd.''

,,Het is spijtig dat we afstand moeten doen van de wereldtitel'', bekent Van Erp. ,,We hebben ervan geproefd en dan wil je meer. Maar we hebben zeker geen slecht toernooi gespeeld en ik ben er trots op dat we toch weer op het podium staan.''

Nederland heeft in de wedstrijd tegen de Belgen nog wel een betere start (11-6, 15-8 en 21-14), maar vanaf de pauze schakelen Caudron en Forthomme een versnelling hoger.

Forthomme: ,,We zijn ons eigen spel blijven spelen en hebben gewacht tot we beter in de wedstrijd konden komen.'' Dat gebeurt in de slotfase, waarin de Belgen met series van 5, 7, 6 en 3 uitlopen naar een comfortabele marge 36-27 en uiteindelijk de winst grijpen: 40-30 in 20.

 

Zuid Korea-Frankrijk: 40-30 (27)

Twee Koreaanse kopstukken, die in twee uiterste delen van het land wonen, op 400 kilometer van elkaar, zijn de dag begonnen met de ambitie om historie te schrijven. Het beloofde land van het driebanden wil afrekenen met een blinde vlek op het palmares. De Koreanen zijn er nog nooit in geslaagd het WK voor landen te winnen.

Sung-Won Choi en Jae Guen Kim maken de weg vrij in de halve finale tegen Frankrijk. De riante voorsprong na de start (17-6) wordt even later weggewerkt door Jérôme Barbeillon en Cédric Melnytschenko. De teams gaan zij-aan-zij de eindfase in met 27-27.

De tussensprint van de Koreanen (serie 6, 20e beurt) blijft onbeantwoord door de Fransen. Het wordt eerst 35-30 en met twee kleine series op het eind 40-30, omdat de Fransen ook uit de nabeurt niet meer kunnen scoren.

Het is een afscheid met opgeheven hoofd: de Fransen versloegen in de eerste knock-out Zweden en kunnen terugkijken op een voortreffelijk toernooi.

De Koreanen over de succesvolle strategie? Sung-Won Choi en Jae Guen Kim: ,,We hebben nooit samen getraind, maar wel veel met elkaar gebeld om over de tactiek te spreken. Het belangrijkste is de teamspirit. We peppen elkaar op na elke misser en blijven vechten tot het einde.''

 

De eindstand (gemiddelde en hoogste serie):

1 Zuid-Korea 1.515-9

2 België 1.701-20

3 Nederland A 1.923-10

3 Frankrijk 1.269-14

5 Duitsland A 1.628-13

6 Zweden 1.575-9

7 Turkije 1.424-9

8 Nederland B 1.267-6

9 Egypte 1.311-6

10 Colombia 1.604-7

11 Tsjechië 1.604-7

12 Griekenland 1.296-9.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto's ©Kozoom

Foto Jaspers/Van Erp ©Ton Smilde

Foto overzicht Belgie-Nederland ©Rolf Slotboom/KNBB

Driebanden Koppelbiljart WK
Volg ons online