Waterloo Nederlanders in laatste 32; nu tijd voor EK 6-Reds en EK Shoot-out

Ja, de eerste drie dagen van TeamNL in Portugal waren tamelijk veelbelovend! De volgende drie dagen werd deze goede spirit vastgehouden. Weliswaar (nog) geen eremetaal, maar wel knappe prestaties, uiterst sportief gedrag en zeer bijzondere verhalen. Veel leesplezier gewenst!

16 oktober 2024

ALBUFEIRA, PORTUGAL –

Dag 6

Heb je de snookertafel al gezien? Het spektakel is nog lang niet voorbij! Na de spannende strijd van Team Nederland in de laatste 16, is er nog een dubbele kans om te genieten van Europees topniveau: het EK 6-Reds én het EK Shoot-out! Beide versies van snooker geven een nieuwe, frisse draai aan het klassieke spel.

Bij 6-reds worden er, je raadt het al, maar zes rode ballen gebruikt in plaats van vijftien. Minder ballen betekent snellere actie, maar er zijn ook wat twists in de regels. Zo kun je niet zomaar tegen een kleur oprollen om een snooker te leggen. Het is net wat tactischer, en de foul and a miss-regel krijgt een update om het nog spannender te maken.

Dan is er nog het shoot-out-spektakel, dé versie voor iedereen die van adrenaline en snelle actie houdt. In deze variant duren frames maximaal 10 minuten. Heb je net een seconde te lang nagedacht? Dan komt die shot-klok in beeld en zorgt ervoor dat je sneller móet spelen. Maak je een fout? Dan krijgt je tegenstander meteen ball in hand. Elk schot telt, je moet of een bal potten of een band raken. Oh, en als publiek mag je zo veel lawaai maken als je wilt – geen stille, serieuze toeschouwers hier!

Snooker, maar dan vol actie en spektakel, waar elke seconde spannend is. Dus, grijp je kans en blijf het EK in Portugal volgen. Dit wil je niet missen!

 

 

Dag 5

De knock-out fase is voorbij, maar de spanning blijft!

Joris Maas en Ed Geels hebben helaas hun Waterloo gevonden in de laatste 32, maar het ging niet zonder slag of stoot. Ed moest met 4-1 het onderspit delven tegen Paul Lindsay, terwijl Joris met 4-2 werd verslagen door Sean Gray. En laten we eerlijk zijn, de wedstrijd van Joris had net zo goed andersom kunnen eindigen.

Het duel tussen Joris en Sean was een ware thriller die pas om 2 uur ’s nachts tot een einde kwam. Elk frame werd beslist op de hoge kleuren, alsof ze erom vochten wie de mooiste pot zou maken. Om het nog spannender te maken, kwam Joris op gelijke hoogte door een snooker van epische proporties: Sean had er 10 (!) pogingen voor nodig om eruit te komen, wat hem 40 strafpunten kostte. Joris, in ware fairplay-stijl, besloot de situatie niet verder te rekken en accepteerde de ball-on, wat een eind maakte aan deze snooker-patstelling. Als er een Fairplay Cup was uitgereikt, dan had Joris hem zeker op de schoorsteenmantel staan!

Gelukkig voor Joris (en z’n nachtrust) werd de geplande koppelwedstrijd, die eigenlijk direct na zijn marathonpartij zou plaatsvinden, verzet naar deze ochtend. Had hij een half uurtje eerder klaar geweest, dan had hij de hele nacht door moeten spelen. Ook Nick Tielemans zat, net als de koffieautomaat, de hele nacht in stand-by modus, wachtend op actie.

Hopelijk hebben ze nog wat uurtjes slaap kunnen pakken om vandaag weer fris aan de start te verschijnen. Want laten we eerlijk zijn: snookerhelden moeten toch ook een beetje hun schoonheidsslaapje hebben, nietwaar?

 

 

Dag 4

Wat een heerlijke zondag in het zonovergoten Albufeira! Het was niet alleen de start van de knock-outfase van de Masters, maar ook de eerste poulewedstrijden van de Teams. De Nederlandse teams trapten af, en hoewel er op de eerste dag slechts één wedstrijd werd gewonnen, was het meteen eentje voor in de boeken.

Het scenario? Een achterstand van 2-0 tegen de torenhoge favorieten Wales 1. Maar Joris en Nick hadden duidelijk geen boodschap aan de voorspellingen! Met een epische comeback draaiden ze de boel volledig om en haalden een spectaculaire 3-2 overwinning binnen. David en Goliath? Check.

Ondertussen bij de Masters wordt het steeds spannender. Ed Geels, onze stille kracht, zorgde voor een strakke 3-1 winst met finesse waar zelfs een balletdanser jaloers op zou zijn. Zijn volgende uitdaging? Paul Lindsay om 17:00 uur.

En dan Joris... Die mocht om middernacht (!) nog even aantreden in een thriller tegen voormalig prof en kampioen uit Malta, Alex Borg. Om 3 uur 's nachts – jawel, je leest het goed – kreeg ik een appje: "3-1 voor Joris!" De man die het liefst 14 uur per nacht slaapt, maar met een teamwedstrijd om 11 uur is er geen tijd voor nachtrust. Of koffie z'n nieuwe beste vriend is, weten we niet, maar wat een doorzetter!

Met Ed en Joris nu bij de laatste 32 van Europa, kunnen we alleen maar zeggen: hou de zonnebrillen bij de hand, want de Nederlandse sterren schitteren fel in Albufeira!

 

 

Relevante links
Verslag eerste drie dagen
Vooruitblik EK Snooker
Infopagina KNBB met links naar uitslagen + stream

 

 

Tekst: KNBB Snooker/Berry Franssen
Bewerking: KNBB
Foto Joris Maas TeamNL via KNBB Snooker
Foto TeamNL in Portugal: via Berry Franssen
Banner: EBSA

Dames EK Senioren
Volg ons online