TeamNL opnieuw succesvol tijdens wereldkampioenschappen in Nieuw-Zeeland

Goud voor Mika van Berkel bij WK 10-ball Jeugd U19, en brons voor Marco Teutscher bij WK 8-ball de hoogtepunten.

Een uitgebreid verslag vanuit Nieuw-Zeeland door coach/spelersondersteuner Rienus Gennissen

08 september 2024

HAMILTON, NIEUW ZEELAND - In Hamilton, Nieuw-Zeeland werd afgelopen week het wereldkampioenschap pool voor mannen, vrouwen, meisjes, pupillen en junioren gehouden.

Via een strenge kwalificatie eis was Nederland in vier van de vijf divisies vertegenwoordigd:

  • Marco Teutscher bij de heren
  • Jolien Schuurman bij de dames en meisjes
  • Mika van Berkel bij de junioren
  • Als coach was Rienus Gennissen mee om de spelers te ondersteunen bij het behalen van een zo goed mogelijk resultaat.

N.B. Tim de Ruyter deed live commentaar zodat Nederland ook daar nog was vertegenwoordigd.

Voordat ik een verslag van de toernooien geef wil ik extra aandacht geven aan Nieuw-Zeeland als gastheer. Tijdens de openingsceremonie gaf de burgemeester al aan dat wij de warmte van de Kiwi’s zouden merken. Toen dacht ik dat het wel mee zou vallen, maar iedereen verbaasde zich over de toeschouwers en hoe zij de sport waarderen. Als de tribunes twee keer zoveel mensen konden huisvesten had het ook vol gezeten! Zelden zoveel enthousiaste en lieve mensen voor de sport gezien. Groot compliment voor Hamilton en Nieuw-Zeeland!

 

 

Dames: Jolien Schuurman vroegtijdig uitgeschakeld mede door ongelukkige loting
In de eerste ronde moest Jolien tegen de Servische Bojana Sarac. Vooraf een gelijkwaardige loting, maar al snel liet de Servische haar topvorm zien en won de eerste set 4-0. Jolien kreeg in de 2e set een kans om te winnen maar mistte helaas de 9 op 3-3 waardoor Bojana ook de 2e set en daarmee de wedstrijd te winnen.

In de 1e ronde van de verliezerskant trof Jolien het niet met de loting en trof een zeer goede Aziatische speelster Xin Yu Hong. Ondanks dat Jolien beter in haar spel kon komen wist zij niet te winnen van de dame uit Chinese Taipei.

 


 

Meisjes: Jolien Schuurman geeft haar uitstekende prestaties van dit jaar slechts beperkt vervolg
Jolien had inmiddels meer dagen doorgebracht in Nieuw-Zeeland en daardoor ook aan haar vorm kunnen werken. Tegen de Japanse Ruka Goda liet zij zien een kanshebber voor de medailles te zijn en wist eenvoudig met 6-3 te winnen. In de 2e ronde ging zij door met haar spel en won zij, ondanks de druk van de vele toeschouwers, met dezelfde cijfers van de lokale heldin Penelope Patnugot. Voor kwalificatie in de kwartfinales moest zij tegen de uiteindelijke winnares en liet zij een paar kansen liggen met als gevolg een 6-3 nederlaag. Jolien kennende wist ze hier goed van te herstellen en won heel eenvoudig van de Zuid Koreaanse Soyul Park met 6-1.

De loting voor de kwartfinale wees uit een wedstrijd tegen vriendin Shirin Volery. Een herhaling van het EK meisjes 10 ball. Helaas werd deze wedstrijd een kopie van de verloren finale. Jolien deed er alles aan om als winnaar eruit te komen, maar het zat tegen en Jolien kon niet haar beste spel tonen. Dit resulteerde in een 6-3 nederlaag die hard aankwam.

Jolien mag trots zijn op haar prestaties dit jaar, en deze nederlaag doet daar niks aan af.

 



 

Heren: Lokale held Marco Teutscher haalt eerste medaille binnen voor TeamNL op WK 8-ball
Voor Nederland kwam een lokale held in actie: de in Nieuw-Zeeland woonachtige Marco Teutscher. En dat Marco ‘on home soil’ speelde, dat wilden de Nieuw-Zeelanders weten ook! Of je nou in de lokale poolclub was of in de Venue, er waren altijd fans rondom Marco. Tijdens de wedstrijden van Marco was het dringen om te kunnen kijken.

Eerder is in dit en dit artikel verslag gedaan van Marco’s sterke start op dit WK. In de kwartfinale nam Marco het op tegen de zeer sterk spelende Griek Alex Kazakis. Marco liet meteen zien dat hij in topvorm stak en begon met 5 break and runs. Helaas na de time-out liep de break van Marco averij op en kon Alex zijn vorm tonen door de clearance op te volgen met 3 break and runs.

Op 5-5 voor Alex kreeg Marco weer een kans en wist hij uit te lopen naar 7-5 maar na een fout op de break kon Alex weer verder en wist de wedstrijd weer gelijk te trekken. Gelukkig voor Marco was het Alex zijn break die opeens begon te haperen en wist Marco het buitenkansje te verzilveren en schoot hij de wedstrijd uit onder toeziend oog van vele supporters.

In de halve finale was het de betrekkelijk onbekende Chinese Taipei Ryan Jui-An Hsu de tegenstander. Hij had al mooie dingen laten zien in de rondes ervoor, maar vooraf betitelde iedereen Marco als favoriet. Ook de statistieken spraken in het voordeel van Marco. Immers had hij de hoogste break percentage en daardoor de meeste break and runs.

Helaas voor Marco was het juist de break die hem in de steek liet, al was het ook duidelijk dat handracking niet in het voordeel van Marco was. Uiteindelijk verliest Marco in een zeer hoogstaande halve finale met 10-8 waarbij het verschil 1 dry break was. Beiden wisten één dry break niet af te straffen en beiden misten vier ballen waarvan twee in dezelfde rack.

Maar met een 3e plaats was de aangekondigde DIWI (Dutch KIWI) een waardige landsvertegenwoordiger en liet hij enorm veel goed pool zien gedurende het hele toernooi. Prachtig brons dus voor TeamNL!

 

 

Junioren: Titelfavoriet Mika van Berkel maakt het waar, en pakt goud voor TeamNL bij het WK 10-ball Jeugd U19
Vorig jaar nog een Nederlands onderonsje tussen Yannick en Mika. Nu Mika vooraf titelfavoriet – en die het volledig waar wist te maken.

Tot de halve finale waren de tegenstanders niet van zijn niveau en wist Mika zonder enige moeite zijn wedstrijden te winnen. 7-1 tegen de Argentijn Jeronimo Izetta die zijn ogen uitkeek welk niveau er nodig was om Mika enigszins te kunnen volgen. De Saudi-Arabier Mshary Nabil Aishamrdi dacht dat hij wel een kans zou maken tegen Mika en liep een beetje als een koning rond, maar snel wist hij dat het niveau van Mika veel te hoog voor hem lag met als gevolg 7-2 voor Mika.

De lokale speler Henry Nguyen werd door Nieuw-Zeeland gezien als een waardige uitdager voor Mika en met veel supporters wist de Kiwi een goed niveau te halen. Safety’s waren goed op orde met als gevolg een zeldzame 3 fouls verlies van Mika. Maar Mika liet zien dat hij na die drie fouls orde op zaken zou stellen en wist de 4-3 achterstand in een 7-4 winst om te zetten.

In de kwartfinale was de Chinese Taipei Bo Cheng Chen de tegenstander. In de ronde ervoor liet de jonge Aziaat zien dat hij zeer goed kon spelen tegen een jongen uit Venezuela schoot Bo 4 break and runs. Maar Mika overklaste de Aziaat en liep snel naar een 4-0 voorsprong uit. Toen werd het even wat minder, maar Mika liet de tegenstander niet verder komen dan 7-2.

In de halve finale een ontmoeting met mede favoriet Felix Vogel. Een gevaarlijke klant, en vooraf wad deze wedstrijd voorspeld als de finale. Nu zou dus slechts één van beide de finale halen!

Van beide kanten een zenuwachtig begin waarbij Mika niet mocht klagen over de rolletjes. Door foutjes over en weer was de tussenstand 4-2 waarna Mika de meest stabiele speler was. Een 7-3 overwinning lijkt er simpel uit te zien, maar Mika heeft mentaal een wedstrijd moeten leveren om de overwinning over de streep te trekken. In het verleden verloor Mika vaak dit soort wedstrijden, maar hiermee laat hij zien dat hij naast zijn poolkwaliteiten ook mentaal te zijn gegroeid.

 

 

Junioren Finale: Mika van Berkel tactisch en mentaal superieur
Een finale is een wedstrijd apart. Ondanks dat je zwaar favoriet bent kunnen zaken verkeerd lopen. Het had heel eenvoudig zo’n finale kunnen zijn voor Mika.

Veel fouten in het begin en daarbij geen gevoel met het tempo van de tafel zorgde ervoor dat Mika steeds terug moest vechten van een achterstand of niet kon doordrukken bij een voorsprong. Op 4-3, na een grote fout van zijn Amerikaanse tegenstander Adrian Parsad nam Mika een time-out. In de time-out de tactische mogelijkheden besproken en wat er nodig is om te winnen. Ook daarin laat Mika zien te zijn gegroeid en stapte direct over na een iets defensievere manier van spelen, met direct resultaat.

Op 5-3 wist de Amerikaan niet uit de eerste safety te komen en bij de 2e safety ging hij voor een jump carambole waarna wit in het gat verdween. Mika had voor de run out kunnen gaan, maar koos er voor om de tegenstander mentaal verder pijn te doen waarna een 3e foul en daarmee de 6-3 op het bord.

De tegenstander was mentaal gebroken en hing als een verlagen dood vogeltje in de stoel. Belangrijk om hem niet terug in het spel te komen, begon Mika direct met een andere safety waarbij de moed in de schoenen zonk van Adrian. Met een missertje zonder consequenties wist Mika zijn mooie toernooi te bekronen met een wereldtitel.

 

 

Nawoord van de coach
Als coach heb ik met veel mensen gesproken die hun waardering over het spel van Mika, Marco en Jolien gaven.

Nederland staat goed op de kaart. Hopelijk weet de volgende generatie hier motivatie uit te halen en leren wij na Yannick en Mika weer een nieuwe jeugdkampioen te verwelkomen.

Bij de heren draaien wij als land al een tijdje mee en met de jonge spelers die nu de grote stap moeten maken ziet de toekomst er goed uit voor wellicht een wereldkampioen bij de heren en dames.

 

TeamNL in Nieuw-Zeeland:

Info over alle WK’s
Uitslagen WK 8-ball Heren
Uitslagen WK 9-ball Dames
Uitslagen WK 10-ball U19
Uitslagen WK 10-ball U19 Meisjes
Livestream YouTube Pro Billiard TV
KNBB Sectie Pool Facebook
Pro Billiard Series Facebook
KNBB/Team NL Instagram
Alle info in KNBB Agenda

 

Tekst: Rienus Gennissen
Bewerking: KNBB
Banner & foto’s: Predator Pro Billiard Series

Jeugd/Junioren TeamNL WK
Volg ons online