TeamNL op het EK Snooker: Met drie naar de knock-outs!

Liefst drie spelers van TeamNL hebben de groepsfase van het sterk bezette EK Snooker Senioren overleefd! Alledrie nipt of zelfs zeer nipt – maar dit maakt het des te knapper. Een uitgebreid verslag van de eerste drie dagen in Portugal

13 oktober 2024

ALBUFEIRA, PORTUGAL 

Dag 3

Wat een dag voor Nederland! Vandaag staan er tal van spannende wedstrijden op het programma, en de TeamNL spelers zijn klaar om te knallen. Ed Geels, Nick Tielemans en Joris Maas hebben de groepsfase doorstaan alsof het een kopje koffie bij de ontbijt was. Of, zoals ze in voetbaltermen zeggen: ze gaan "overwinteren"... alleen dan voor één nachtje!

 

 

Joris en Nick kwamen er met minimale marge doorheen, maar onze held Ed maakte het wel héél spannend. Hij stond al 2-0 voor, en in het derde frame waren er nog slechts drie ballen in het spel – blauw, roze en zwart. Je zou zeggen: kat in het bakkie, toch? Maar nee hoor! In een twist die je alleen in een snookersprookje tegenkomt, ontstond er zo'n bizar patstelling dat er niets anders op zat dan een re-rack! Vijftien rode ballen opnieuw op tafel – zo vast zaten die drie kleuren in de pocket.

Ed deelde na afloop zijn blijdschap op zijn Facebook-pagina: "Ik ben door!!!! Na hele zware poule wedstrijden overleefd te hebben ben ik door naar de knockout stages op het EK snooker!!! Niveau is vet hoog maar ik heb t geflikt!!!!!"

 

"Ik ben door!!!! Na hele zware poule wedstrijden overleefd te hebben ben ik door naar de knockout stages op het EK snooker!!! Niveau is vet hoog maar ik heb t geflikt!!!!!"
Ed Geels

 

 

Joris speelt om 21.00 uur tegen Alex Borg, Nick tegen de Poolse Kowalski en Ed gaat het opnemen in de knock-out tegen Nitschke.

En alsof dat nog niet genoeg is, start vandaag ook het zogeheten "Scotch Double" voor de teams. Bij deze variant wisselt de beurt na elke stoot – teamwork ten top! Om 14.30 uur nemen Dennis en Ed het op tegen België, en om 17.00 uur wacht Engeland op ze. Ondertussen gaan Nick en Joris de strijd aan met Ierland en Wales. Spannende duels gegarandeerd!

 

 

Dag 2

Het weer in Portugal is stralend! Maar boven de snookertafels van TeamNL hangen licht grijze wolken... Nou ja, niet helemaal. John verloor zijn partij, maar wist toch nog een frame af te snoepen van Paul Lindsey. En dat is niet zomaar iemand, want diezelfde Paul won eerder vandaag van niemand minder dan multi-titelhouder Darren Morgan. Dus, klein lichtpuntje voor John!

Ed Geels bood goed tegenstand tegen Wayne Brown uit Engeland, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen met een 3-1 nederlaag. Wayne heeft met deze overwinning zijn plek in de knock-out fase al veiliggesteld, met nog één wedstrijd te gaan morgen.

Ton Berkhout had vandaag wat minder geluk en slaagde er helaas niet in een frame te pakken. Dennis van der Zee verloor beide partijen nipt en mist daarmee een plek in de knock-out fase. Maar hey, nu kan hij zich volledig focussen op de teamwedstrijden van zondag en wellicht morgen nog een beetje genieten van de Portugese zon.

Bij de dames had Hannah het zwaar in haar ochtendpartij tegen een sterke Poolse tegenstander. Volgens haar waren er maar liefst 200 strafpunten gevallen—al vermoeden we dat dit met een flinke knipoog en wat marge van zo'n 150 was. Gelukkig herpakte ze zich 's avonds en pakte ze een mooie overwinning. Helaas bleek de ochtendnederlaag (2-1) net voldoende om haar de knock-out fase te ontzeggen.

Joris daarentegen staat lekker te spelen. Hij verloor vandaag weliswaar met 2-3 in een spannende decider, maar dankzij zijn twee eerdere overwinningen ligt hij nog volop op koers voor een plek in de knock-out fase. Fingers crossed voor morgen!

 

 

Dag 1

Het Nederlands snooker in de lift op het EK! – zowel op als buiten de tafel!

Het Nederlands snooker op het Europees Kampioenschap beleeft hoogte- en dieptepunten, en dat gold niet alleen voor de prestaties aan de tafel. Het opvallendste nieuws van de dag? Joris en John maakten een onverwachte pauze... in de lift. Letterlijk. Na een kort ritje zaten ze ruim een uur vast, totdat een monteur de boel weer op gang kreeg.

Dit gebeurde direct na Joris’ dominante 3-0 overwinning op de Poolse Lesniak, waarin hij nauwelijks punten weggaf. Of dit onverwachte intermezzo zijn voorbereiding op de volgende wedstrijd beïnvloedt, valt nog te bezien. Ondertussen voelden Ed Geels en Dennis van der Zee de bittere nasmaak van een verlies nadat ze beiden met 2-1 voorstonden, maar uiteindelijk op de laatste kleuren met 3-2 verloren. Toch hebben ze nog volop kansen, omdat er in poules gespeeld wordt.

 

Het opvallendste nieuws van de dag? Joris en John maakten een onverwachte pauze... in de lift. Letterlijk. Na een kort ritje zaten ze ruim een uur vast, totdat een monteur de boel weer op gang kreeg. Dit gebeurde direct na Joris’ dominante 3-0 overwinning op de Poolse Lesniak, waarin hij nauwelijks punten weggaf

 

Nick Tielemans daarentegen kende een vliegende start. Met voortreffelijk matchplay versloeg hij zijn Oostenrijkse tegenstander en is klaar voor zijn volgende uitdaging: de ervaren Ier James Darcy. Een zware tegenstander, maar Nick verkeert in topvorm.

Helaas konden Hannah, John en Ton vandaag geen frames binnenhalen, al stonden ze tegenover geduchte titelpretendenten. Hun strijd is nog niet voorbij; er zijn nog kansen om zich te herpakken.

 

 

Relevante links
Vooruitblik EK Snooker
Infopagina KNBB met links naar uitslagen + stream

 

 

Tekst: KNBB Snooker/Berry Franssen
Bewerking: KNBB
Foto’s TeamNL via KNBB Snooker
Foto Ed Geels in Albufeira: via Ed Geels
Foto TeamNL in Portugal: via Berry Franssen

 

EK Snooker TeamNL
Volg ons online