Karina Jetten uit de schaduw van Therese

Karina Jetten is de glorieuze winnsar van de Predator Grand Prix in Herstaco, België, georganiseerd door de Europese federatie CEB. De finale was een Nederlands onderonsje: Karina Jetten versloeg de topfavorieten Therese Klompenhouwer en greep de hoofdprijs van 1500 euro.

01 september 2024

HERSTAL – De koningin is uit vorm, de bescheiden prinses klimt voor één keer op de hoogste kroon. Het biljarten voor dames onderging een zeldzame metamorfose, want Karina Jetten won de Grand Prix en de hoofdprijs in het Belgische Herstaco ten koste van Therese Klompenhouwer (30-24 in 47 beurten, 0.638/0.511). Het mag een klein mirakel heten, want Therese verliest zelden in Europa, zeker niet met zo’n zwak moyenne, maar tobt nu al enkele weken met de vorm. Die inzinking komt op een heel slecht moment, omdat over zo’n tien dagen in het Franse Blois om het wereldkampioenschap wordt gestreden. Karina Jetten is een outsider, maar wel een plotseling opduikende Europese kanshebster voor het podium.

De Limburgse, die altijd in de schaduw staat van Therese, kon zich deze keer in de finale ontpoppen als kampioenendoder. De machtsgreep, nadat ze in de halve finale de Deense Sörensen miraculeus had verslagen met 30-29, werd haar in de schoot geworpen en dwong ze zelf af in de cruciale fase net voor het slot. En natuurlijk bekende Therese later: ,,Ik was slecht en kon helaas niet doorbreken om mijn vertrouwen te winnen.’’ Zoals ze ook al niet kon schitteren in de Survival in Korea, waar ze vorige week in de finale als vierde eindigde na drie Aziaten.

En dus verloor Klompenhouwer zondag in Herstal pas haar tweedEuropese toernooi in 20 jaar. ,,Het is wel een tik, zo net voor het WK, maar ik zal snel terug moeten op het paard… En dat kan ik.’’

De Grand Prix was er één waarin vier routiniers overbleven voor het slotgala met Therese Klompenhouwer en Gülsen Degener (30-15 in de halve finale in 29 beurten), Karina Jetten en Charlotte Sörensen (na 25-18 voor nog verspeeld door de Deense met 30-29 in 47). Het niveau was over het algemeen matig. Therese speelde als enige vier keer boven de 1 (1.470, 1.190 en twee keer 1.034). 

Klompenhouwer versloeg Magali Declunder in de kwartfinales (30-18 in 29), Jetten won van Güzin Mujde Karakasli (30-19 in 39), Sörensen van Steffi Träm (30-26 in 36) en Klompenhouwer van Degener met 30-15 in 29.

Karina Jetten, de latere triomfator, startte in de voorselectie tegen Hofman met 25-14 in 40, won van Lenz met 25-7 in 35 en van Buelens met 25-23 in 49.

De eindstand:

1.Karina Jetten

2 Therese Klompenhouwer
3 Charlotte Sörensen
4 Gülsen Degener
5 Nanna Petersen
6 Steffi Träm
7 Güzin Mujde Karakasli
8 Magali Declunder

Tekst Frits Bskker

Foto Karina Jetten (r) en Therese Klompenhouwer voor de finale (Dirk Acx)

 

 

 

 

Dames Driebanden Grand Prix
Volg ons online