DONGHAE CITY - Het is een weerzien zoals Jean Paul de Bruijn, biljarter uit Nederland, het had verwacht. De 57-jarige Zeeuw, regerend Nederlands kampioen driebanden, is deze dagen voor het Wereldkampioenschap driebanden terug waar hij zo’n twee jaar geleden een nieuwe carrière wilde starten. De PBA, een Koreaanse cyclus van proftoernooien, leek een attractief avontuur. Jean Paul de Bruijn is evenwel na twee jaar zonder grote successen teruggekeerd naar zijn eigen vertrouwde omgeving. ,,Ik voel me nog altijd thuis in Zuid Korea als ik even terug ben’’, verzekert hij in de week waarin hij meespeelt op het WK in de Koreaanse stad Donghae City op 170 mijl van de hoofdstad Seoul.
"Ik voel me nog altijd thuis in Zuid Korea als ik even terug ben’’
Daar, in de 95.000 inwoners tellende stad aan de Japanse zee, met acht uur tijdsverschil ten opzichte van West Europa, kwam hij maandag aan na een voor hem en zijn vrouw Anita geroutineerde vlucht van Amsterdam naar Seoul op zaterdag. De ontvangst was gelijk weer hartelijk. ,,We waren in het biljartbolwerk van Kimchi en hebben daar weer veel vrienden ontmoet.’’ Twee dagen later stapten ze op de trein in Seoul voor een drie uur durende rit naar Donghae City, waar de Nederlander voor het eerst weer een wereldkampioenschap speelt. Jean Paul vormt samen met titelhouder Dick Jaspers TeamNL, en hoopt er na de tegenvallende World Cup in Veghel een gooi te doen naar nieuwe WK-glorie.
Het is dinsdagmiddag, lunchtijd in Nederland, in de Koreaanse biljartzaal is het al na negen uur in de avond. Jean Paul de Bruijn heeft net het inspelen op de WK tafels achter de rug en stelt nuchter vast: ,,Het zijn Hollywood biljarts, die ik goed ken en waar ik al vaak goed op heb gespeeld. Maar hoe lekker hij ook speelt, morgen kan het na het schoonmaken zo weer 5 of 10 punten langer zijn.’’ Hij heeft even rond zich gekeken in de arena van het Donghae stadion en schat dat er zo rond de 400 toeschouwers goed rond de biljarts kunnen zitten. ,,Het is groot en mooi, zoals we gewend zijn.’’
Buiten is het rond de 15 graden, de avond valt alweer. ,,Ik hoop dat we goed slapen vannacht, want de jetlag is nog niet helemaal verwerkt’’, vertelt Jean Paul. Vanmorgen aan het ontbijt in het hotel heeft hij even met Dick Jaspers gesproken, die Jean Paul de Bruijn overigens al kent vanaf zijn dertiende (zo’n 44 jaar nu. Het uitzicht over zee is prachtig, maar biljarten heeft nu alle prioriteit. Het wordt, zo rekent De Bruijn snel uit, zijn twaalfde WK toernooi na het eerste WK in Luxemburg in 2001.
De Zeeuwse allround speler, die één keer, in Alicante, wereldkampioen bandstoten werd in 2007 en onder meer 9-voudig Europees kampioen in die discipline is, heeft maar weinig tijd nodig gehad om na zijn terugkeer van de PBA weer te acclimatiseren. Het hoogtepunt na zijn come-back was het winnen van de Masters in de finale tegen Dick Jaspers. ,,Wie de nummer één van de wereld kan verslaan, moet van iedereen kunnen winnen’’, praat De Bruijn zichzelf moed in voor het WK. En hij denkt maar wat graag terug aan twee vorige WK’s waar hij lang in de race om de titel kon blijven.
Vooral op dat gedenkwaardige WK in Lugo, Spanje, waar De Bruijn in de finale tegenover Dani Sánchez stond. ,,Ik speelde een prachtig toernooi, maar Sánchez was bovenaards met meer dan drie gemiddeld in de finale’’, kijkt hij terug op één van de mooiste momenten uit zijn rijke carrière. Het WK van 2014 in Seoul is ook zo’n mooie herinnering. Jean Paul de Bruijn kwam in de halve finales door overwinningen op Dick Jaspers (40-30 in 16) en Tayfun Tasdemir (40-32 in 21), waarna hij uiteindelijk verloor van Torbjörn Blomdahl door twee Zweedse knock-outs op het eind van de partij op het WK waar Sung-won Choi tot nu toe de enige Koreaanse wereldkampioen werd.
Jean Paul de Bruijn weet maar al te goed dat hij een speler is die op zijn tijd kan pieken. De glanzende vorm was er niet in de laatste World Cup, waar hij zijn wildcard niet kon waarmaken. ,,Daarom is biljarten op hoog niveau zo onvoorspelbaar, je kan nooit zeggen op een dag of je goed of slecht bent’’, maakt De Bruijn duidelijk. ,,Ik vergelijk het wel eens met topsprinters in de atletiek. Als Usain Bolt op een WK kwam, wist je dat hij 9.60 of hooguit 9.80 liep. Bij biljarten is dat totaal anders. We kunnen drie gemiddeld spelen op een dag, maar de andere dag net zo goed 1 gemiddeld of nog lager. Het is in onze sport nu eenmaal niet te verklaren waar dat aan ligt.’’
"Ik vergelijk het wel eens met topsprinters in de atletiek. Als Usain Bolt op een WK kwam, wist je dat hij 9.60 of hooguit 9.80 liep. Bij biljarten is dat totaal anders. We kunnen drie gemiddeld spelen op een dag, maar de andere dag net zo goed 1 gemiddeld of nog lager. Het is in onze sport nu eenmaal niet te verklaren waar dat aan ligt"
,,Het kan hier op het WK weer helemaal anders zijn dan in de World Cup. We weten hoe ongrijpbaar vorm is. Ik moet ook wel goed zijn vanaf de start, want ik krijg in de voorronden al twee zware tegenstanders. Sameh Sidhom is de nummer vijf van de wereld, de andere tegenstander is een Koreaanse invaller, Su Yeong Park. En je weet op voorhand dat een Koreaan altijd gevreesd is.’’
Jean Paul de Bruijn, behalve dat hij zelf op het hoogste niveau speelt, is sinds begin 2021 met Christ van der Smissen ook bondscoach van de jongste talenten in Nederland met een zestal jonge, aankomende spelers. ,,Ik wil benadrukken hoe goed mijn relatie met de KNBB is, ook na mijn terugkeer, maar eigenlijk altijd al. Ze hebben me gesteund in alles, waren het zelf niet eens met mijn schorsing, omdat ik PBA ging spelen, maar daar konden ze verder niets aan veranderen. Trouwens: ook bij de UMB, de wereldbond, ben ik na mijn PBA tijd weer met open armen ontvangen.’’
"Ik wil benadrukken hoe goed mijn relatie met de KNBB is, ook na mijn terugkeer, maar eigenlijk altijd al. Ze hebben me gesteund in alles"
Voor de nieuwe kennismaking met de wereldtop wil hij niets aan het toeval overlaten. De vierdaagse voorbereiding in het land waar het WK wordt gespeeld, moet voldoende zijn voor de aanpassing. ,,Toch hebben we allebei nog last van de jetlag’’, vertelt hij op de dag voor de start van het WK. Hij is niettemin al vroeg op pad gegaan om een biljartcentrum te zoeken dicht bij het hotel en trof daar onder meer ook Semih Sayginer aan om te trainen. Rond de middag vertrok Jean Paul naar de speelzaal op 2 kilometer van het hotel, waar hij samen met de 48 spelers voor het wereldkampioenschap een kwartier de tijd kreeg om in te spelen op de biljarttafels.
Het schema ziet er op het WK voor de Nederlanders als volgt uit:
Van de twee Nederlanders speelt Dick Jaspers zijn eerste partij woensdag (9 november) om 18.00 uur in Korea (10.00 in Nederland) tegen de winnaar van de partij Gwendal Maréchal tegen Tran Thanh Tu Nguyen en donderdag om 14.00 (6.00 in Nederland) tegen de verliezer van die partij.
Jean Paul de Bruijn start woensdag om 12.00 (4.00 uur in Nederland) tegen Su Yeong Park en daarna om 20.00 (12.00 in Nederland) of donderdag om 16.00 (8.00 in Nederland) tegen Sameh Sidhom.
Vrijdag starten de knock-out wedstrijden met de beste 32 spelers vanaf 13.00 (5.00 in Nederland). De achtste finales zijn vanaf zaterdag 12.00 (4.00 Nederland). De halve finales zijn zondag om 14.00 en 16.30 (Nederland 6.00 en 8.30), de finale om 20.00 uur (12.00 uur in Nederland).
De wedstrijden worden live uitgezonden op het Five&Six kanaal op YouTube.
Eerdere artikelen over het WK Driebanden 2022:
De favorieten aan het woord
Dick Jaspers verdedigt wereldtitel en veel punten in Korea
Tekst: Frits Bakker
Foto's Korea: via Jean Paul de Bruijn
Foto TeamNL: Instagram TeamNL_biljartpoolsnooker, met foto Ton Smilde
Overige foto's Jean Paul de Bruijn: Ton Smilde