Jaspers in klassieker langs Blomdahl op WK

Het Wereldkampioenschap driebanden gaat morgen verder met de beste 16 die zijn overgebleven van de eerste knock-out dag in Vietnam. Dick Jaspers versloeg in een echte klassieker Torbjörn Blomdahl, de Vietnamezen zijn nog met vijf in het toernooi, Marco Zanetti was een van de sterren op deze speeldag. Zaterdag speelt Jaspers in de beste 16 tegen de Turk Tolgahan Kiraz.

27 september 2024

BINH THUAN – De wedstrijd wierp zijn schaduw vooruit, omdat Torbjörn Blomdahl en Dick Jaspers al zo veel heroïsche duels hebben uitgevochten. Op het WK in Vietnam, vrijdag, troffen ze elkaar in de eerste knock-outs met 32, niet alleen stond het prestige van twee grote kampioenen op het spel, ook een belangrijke plaats in de volgende ronde van dit Wereldkampioenschap. De start van de topaffiche was moeizaam,  moeilijk, vooral tactisch en af en toe verdedigend. De matige score was 8-7 in 10 beurten, ging naar 18-18 in 20 en zes beurten later kwam eindelijk de demarrage van Jaspers: eerst met 14 in de 26e beurt, gelijk daarna 7 voor een tussenstand van 47-31. De finish was in zicht, drie beurten later zegevierde Dick Jaspers met 50-37 in 29 beurten.

De ronde met 16 gaat zaterdag verder met vijf Vietnamezen, twee Fransen, twee Koreanen en zeven spelers uit verschillende landen met een totaal van zeven Europeanen. Marco Zanetti was de beste in moyenne met 2.941, Myung Woo Cho kwam uit deze ronde met 2.380, Thanh Luc Tran met 2.083, Eddy Merckx en Jérémy Bury met 2.000, de hoogste serie kwam op naam van Dick Jaspers en Jun Tae Kim met 14. De Koreaan werd uitgeschakeld door Mikaël Devogelaere.

Het scorebord was onverbiddelijk op deze dag, het WK was meedogenloos voor twee Amerikaanse spelers. De Italiaan Marco Zanetti (twee keer wereldkampioen) speelde op het wereldpodium in Vietnam tegen de Amerikaans Hugo Patino en zette ongenadig harde cijfers op het bord: 41-11 in 9 beurten. De Belg Eddy Merckx (twee keer wereldkampioen) speelde tegen de Amerikaan Raymon Groot en schitterde met verbijsterende cijfers: 37-3 in 17. Het waren momentopnames op de eerste knock-out dag waar de Vietnamezen (Nguyen, Quyet Chien Tran, T.L. Tran, Duc Minh Tran en Thai) heersten en de Koreaanse afvaardiging werd gehalveerd.

Jérémy Bury haalde in de meest hoogstaande sessie van de dag geweldige stunt uit. De Fransman vond zijn briljante vorm in het slot van de partij tegen Phuong Vinh Bao, de uittredende wereldkampioen. De Fransman stond 44-33 achter, zette de tegenaanval in met 9 en was meedogenloos met de laatste, winnende 7: 50-47 in 25/24 beurten.

Het Vietnamese thuispubliek duikelde in vijf minuten tijd in de vooravond van de knock-out dag heen en weer tussen hoop en wanhoop. Het verloor de wereldkampioen Bao (door de eindsprint van Bury) en zag op de andere tafel de andere Vietnamese topspeler, Quyet Chien Tran, op de rand van de afgrond balanceren. De spanning was voelbaar op de tribunes toen Berkay Karakurt op 49-47 zijn matchbal miste. De koele Vietnamees richtte zich heldhaftig op en scoorde de drie caramboles die zijn toernooi moesten redden: 50-47 in 25.

De Fransen hebben niet alleen Jérémy Bury, ook Mikaël Devogelaere over, die weer verbaasde met een sterke eindsprint: hij versloeg Jun Tae Kim met 50-42 en staat zaterdag tegenover Eddy Merckx. Duc Minh Tran was ook een opvallende winnaar, toen hij in de laatste sessie maar liefst 8 matchballen kreeg en uiteindelijk toch Martin Horn versloeg met 50-45 in 43 beurten.

Jose Juan Garcia begon de dag als sterke winnaar tegen Haeng Jik Kim (50-31 in 19), Brian Knudsen versloeg David Pennör in de Scandinavische clash (50-39 in 30/29) en Tolgahan Kiraz kwam uit een geweldige dip tegen Daniel Morales (21-1 achter) om tenslotte toch met 50-48 te winnen in 30 beurten.

De wedstrijden bij de beste 16:

Zaterdag, Vietnamese tijd:

11.00:

Merckx-Devogelaere

Garcia-Nguyen

Knudsen-Cho

Sidhom-Heo

13.30:

Bury-Quyet Chien Tran

Zanetti-Thanh Luc Tran

Jaspers-Kiraz

Duc Minh Tran-Thai

Tekst Frits Bakker.

Foto Dick Jaspers (Five&Six)

 

Driebanden Jaspers, Dick WK
Volg ons online