BRANDENBURG - Het laatste podium van het Europees kampioenschap was voor de grote jongens van de kleine tafel. Frédéric Caudron won met zijn team het tweede goud van dit toernooi en was met de Spanjaard Raul Cuenca de meest succesvolle van de 500 biljarters op dit mega-spektakel. De Turkse kunststoter Serdar Gümüs prolongeerde zijn titel, een jonge kegelbiljarter showde opnieuw de hegemonie van Italianen en de Europese voorzitter Bennie Deegens betoogde in zijn slotwoord dat het toernooi zijn reputatie heeft waargemaakt en over twee jaar weer zal terugkeren naar Brandenburg.
De Nederlandse afvaardiging, met alleen goud voor junior Sam van Etten in het vrij spel, eindigde als zesde in de medaillespiegel, maar haalde wel de meeste medailles van alle landen: 11.
De vlaggen voor de arena van de Stahlpalast wapperden voor de laatste dag. De schijnwerpers in de sfeervol verlichte biljartzaal, met de vlaggen van alle landen boven de biljarts, waren gericht op de laatste kampioenen na tien dagen van hoogstandjes en 800 partijen op groot en klein biljart in alle disciplines. De armada van goud trok langzaam het stadion uit. De meeste biljarters, zoals de nieuwe Europese driebandenkampioen Marco Zanetti, de Spaanse revelatie Raul Cuenca, de Turkse teamwinnaars Tayfun Tasdemir en Can Capak, de virtuozen op de kaderlijnen en de Italiaanse kunstenaars van het kegelbiljarten waren al naar huis.
De slotceremonie bracht de laatste winnaars voor het voetlicht: De Goeie Queue in het driebanden voor clubteams op klein biljart en Serdar Gümüs als winnaar van het artistiek biljart.
Frédéric Caudron (twee keer goud, één keer zilver) en Raul Cuenca (éen keer goud, twee keer brons) waren de individuele sterren van het toernooi. De Belgen waren ook de nummer één in de medaille ranglijst voor Italië, Frankrijk, Spanje en Turkije en Nederland.
In het tiendaagse speelschema waren de koningsdisciplines, driebanden groot individueel en voor landenteams, in het eerste weekend en later in de week geprogrammeerd. Daardoor miste Europa's mooiste de echte climax en waren voor het slotakkoord de tribunes karig gevuld.
Driebanden klein clubteams
De klassieker, maar dan op klein biljart, tussen Frédéric Caudron en Eddy Merckx kleurde de laatste dag. Voor de twee Belgen is het driebanden op een mini-biljart als Formule 1 racen op een kartbaan. De klos is de belangrijkste handicap in de kleine ruimte, verder kent het spel geen geheimen. Eddy Merckx schitterde vroeger in het toernooi voor clubteams al met een serie van 18. Frédéric Caudron finishte in de kwartfinale met 16 en was topscorer in de Belgische clash met 12 (1e beurt) en 17 (3e beurt), waardoor de partij na 35-0 in vier beurten op een one-man show uitdraaide: 40-11 in 6 beurten.
De Goeie Queue trof het team van Andernos in de finale. Daarin liet het Belgische team er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Frédéric Caudron versloeg Roland Forthomme met 40-12 in 11 beurten, Jean Paul de Bruijn won van Thibaut Espada met 40-26 in 19. Voor Nederland stond Jordy de Kruyf op het podium met brons, dat hij deelde met Eddy Merckx in het team van Apeldoornse Biljart Club.
Driebanden groot
Marco Zanetti (55) vierde in het eerste weekend één van de mooiste titels in zijn lange carrière. Het publiek in de Stahlpalast applaudisseerde voor de nieuwe Europese kampioen in het driebanden. De Italiaan veroverde pas zijn tweede titel op het Europese podium in een wonderlijke éénrichtingsfinale tegen Frédéric Caudron (40-14 in elf beurten). ,,Ik draag de titel op aan thuis, aan mijn vrienden en aan alle supporters die altijd in mij geloven.''
De nieuwe Europese kampioen had een droomstart in de finale: met een zelden vertoonde voorsprong van 29-1. De tot dan superieur spelende Caudron, twee uur eerder winnaar in de halve finale tegen Jaspers, verbleekte bij het geweld en de klasse van Zanetti in deze botsing van twee vroegere clubmaats in het Agipi team. ,,Ik heb mijn beste finale ooit gespeeld, het voelt fantastisch om dit mee te maken'', toonde Zanetti zijn blijdschap.
De slotdag van het kampioenschap ging in met twee halve finales, waarin Caudron de beste was tegen Jaspers (40-30 in 19) en Zanetti de jonge, Spaanse belofte David Martinez de baas was met 40-29 in 23 beurten.
Dick Jaspers, die derde werd na verlies in de halve finale tegen Frédéric Caudron, blijft na het Europees kampioenschap de nummer één van de wereldranglijst met twee punten voorsprong op Dani Sánchez. Derde op de ranglijst is Frédéric Caudron, vierde Marco Zanetti.
Driebanden groot landenteams
Twee dolgelukkige Turken, Tayfun Tasdemir en Can Capak, omhelsden elkaar in de arena na de overwinning in de finale tegen de onttroonde kampioen Nederland. De nieuwe kampioen driebanden voor landenteams heet Turkije na een spectaculair slot. De Turkse routiner Tasdemir en de nog altijd jonge belofte Capak werden beloond met een staande ovatie.
Voor Tasdemir was het zijn tweede Europese titel, voor Capak zijn eerste internationale succes. ,,Ik ben zo trots voor ons team en voor Turkije.''
De finale werd gedomineerd door de Turken, de Nederlandse titelhouder bleef ver achter: 40-19 in 14 beurten. Veel sensationeler was de comeback van Tasdemir en Can Capak in de halve finale tegen Griekenland. De knock-out voor de latere kampioen dreigde bij een tussenstand van 30-9 in 15 beurten.
,,We werden in de eerste helft volkomen onder de voet gelopen'', bekende Tasdemir. De peptalk tussen de twee Turken in de pauze deed wonderen. De wedstrijd kantelde, de Turken scoorden weergaloos in het tweede part en wonnen met 40-33 in 22 beurten. De omslag in de burenruzie gaf het Turkse koningskoppel vleugels voor de finale.
Het Nederlandse koppel, na twee opeenvolgende overwinningen, droeg het verlies sportief. ,,We hebben verloren van een buitengewoon sterk Turks team’’, spraken Jaspers en Burgman in koor. ,,Maar na twee gouden medailles zijn we ook heel blij met zilver op dit podium.’’
Het podium werd gecompleteerd door Griekenland en Denemarken.
De rangschikking van dit Europees kampioenschap is bepalend voor de plaatsing voor het Wereldkampioenschap voor landenteams volgend jaar in Viersen, waar voor het eerst slechts met 16 teams wordt gespeeld.
Bandstoten
De absolute wereldtoppers in de spelsoort bandstoten speelden om het goud. De Belg Frédéric Caudron was de winnaar, voor de vierde keer op rij. Jean Paul de Bruijn, met zes Europese titels op zijn naam, miste de eindsprint en werd verslagen met 120-63 in zes beurten.
De beste bandstoters in de wereld stonden al vele keren tegenover elkaar met wisselende successen. De Nederlander regeerde van 2001 tot en met 2007 met zes titels, Caudron won zijn vierde titel op rij en negende in totaal.
Caudon zei over de ontwikkeling van het bandstoten: ,,We hebben het systeem zodanig verbeterd dat we tijdens de serieopbouw zelden meer in de problemen komen. Ik noem het de Belgische school.''
De kampioen excelleerde ook al in zijn partij tegen Raymund Swertz met een wereldserie: Caudron leek in de eerste beurt op weg naar de 120, maar miste op twee punten van het einde door een butage (springende bal).
In de finale stond de score stond nog altijd bijna gelijk bij een stand van 63-65, toen Caudron de perfecte controle vond in de zesde beurt en uitspeelde met 55.
Jean Paul de Bruijn had in de halve finale afgerekend met de Raul Cuenca, 120-42 in 9 beurten.
Kader 71/2
De 37-jarige Spanjaard Raul Cuenca viel huilend op het biljart, sloeg de handen voor het gezicht en werd overmand door emoties na het meest glorieuze moment uit zijn carrière. Hij won de finale van het kader 71/2 van Dave Christiani in een magnifieke partij: 200-8 in één beurt.
De ontlading was ontroerend: de Spaanse biljarter liet de tranen minutenlang de vrije loop en viel als eerst in de armen van de andere Spaanse kadrist, Esteve Mata. ,,Mijn broer in het biljarten'', zei hij later. Zijn eerste Europese titel en internationale succes was het hoogtepunt van het toernooi voor de kleine Raul, die in het dagelijks leven verpleger is in een ziekenhuis. Het was zijn derde medaille. De Spanjaard stond eerder al op het podium van het bandstoten en het kader 47/2.
Dave Christiani, die voor de tweede keer in twee jaar zilver won, was later vol bewondering over zijn tegenstander. ,,Hij speelde zo ongeveer het mooiste kader dat ik ooit heb gezien.'' Het brons ging naar Arnim Kahofer en Esteve Mata.
Kader 47/2
De Belg Eddy Leppens en de Nederlander Raymund Swertz gaven een demonstratie van het prachtige balanceren op de kaderlijnen in de finale van het kader 47/2. De wedstrijd benaderde de perfectie: de twee finalisten leerden een prachtig gevecht in timing, techniek en balgevoel en speelden de 250 caramboles in één beurt uit. Leppens was de uiteindelijke winnaar in de shoot-out. De 47-jarige Belg won daarmee zijn eerste Europese titel in een lange reeks van deelnames.
,,Ik heb me eerst een half uur Europees kampioen gevoeld op mijn stoel, daarna was ik het weer niet, maar gelukkig werd he toch nog een happy end'', aldus Leppens. Het verschil in snelheid van scoren van de twee finalisten was opvallend: Leppens speelde 261 caramboles per uur in zijn maximale serie, Swertz scoorde voortdurend boven de 400 per uur.
De gelijkmaker van Swertz bracht de twee hoofdrolspelers naar de shoot-out. De Belg miste na twee, Swertz miste de acquit: 2-0 dus en Leppens kampioen. Xavier Grétillat en Raul Cuenca stonden met de twee finalisten op het podium.
Artistiek
De 61-jarige Serdar Gümüs prolongeerde na een mooi gevecht zijn titel in het artistiek. De eindsprint van de Turk uit Izmir was te machtig voor de 65-jarige Belg Walter Bax, die eerst leidde met 2-1, de voorsprong zag slinken naar 2-2 en in de ultieme set de titel naar zijn Turkse tegenstander zag gaan met 31-18 in de vijfde set.
Op het podium stonden de 20-jarige Nederlander Jop de Jong, een sieraad voor deze speldiscipline, en de Fransman Jean Reverchon. Jop de Jong maakte zijn debuut op het Europees podium. Hij werd pas in de halve finale gestopt door Walter Bax, die na afloop zei: ,,Wees maar niet bang, jongen, jouw tijd komt nog wel.''
De 20-jarige Spanjaard Carlos Anguita uit Los Naranjos won het kampioenschap driebanden onder 21 jaar. In de finale versloeg hij de Fransman Adrien Tachoire met 30-18 in 23 beurten. Voor de regerend Spaans kampioen was het de mooiste titel uit zijn nog jonge carrière. Twee jaar geleden werd hij derde op het Europees kampioenschap.
Libre <21
De Nederlandse belofte Sam van Etten (20) was onbetwist de beste speler in het vrij spel onder 21. Twee van de drie partijen in de finaleronde speelde de Noord-Hollander uit in één beurt. In de finale tegen de Belg Stefan van Hees stond een eindstand van 300-17 in 3 beurten op het scorebord. De overwinning was zijn tweede op rij op het Europees kampioenschap. De Nederlander stapt nu over naar de senioren.
Driebanden klein <17
De 16-jarige Fransman Maxime Panaia verovert zijn tweede Europese goud op rij in het driebanden onder 17 kleine tafel. De finale tegen de Italiaan Alessio d'Agata krijgt een enerverende ontknoping. De wedtrijd eindigt in 30-30 (26 beurten). In de shoot-out is het eerst 1-1, daarna start D'Agata met vier en gaat Panaia er met vijf overheen. Bij de huldiging straalt het jonge Franse talent met de vlag van zijn land om zijn schouders.
Driebanden klein
De titel in het driebanden klein gaat naar de 37-jarige Tsjech Radovan Hajek, een monteur van airconditioning apparaten uit Ostrava. De titelhouder, Kenny Miatton uit België, wordt in de finale verslagen met 40-26 in 25. De grote favorieten voor de titel, zoals Eddy Mercks en de Turken Birol Uymaz en Ahmet Bayatli, waren al vroeger in het toernooi uitgeschakeld.
Driebanden groot clubteams
De Europese titel driebanden voor clubteams ging naar BC Oissel uit Frankrijk. Tweede werd BC Horna uit Nederland met Jordy Jong, Leon en Nick Dudink, derde BC De Coeck uit België.
Libre <17
De Belg Bryan Eelen greep de titel bij het vrij spel onder 17 jaar. In de finale versloeg hij de Nederlander Leon Dudink met 200-49 in 5 beurten.
5-Pins
Hoe groot de hegemonie van de Italianen is in het kegelbiljarten, toonde het finaleveld van acht spelers aan. Zeven van de acht spelers kwamen uit het land waar tussen de één en twee miljoen mensen deze discipline regelmatig spelen. De Denen werden in de finale kansloos verslag.
Jean Paul de Bruijn stond met goud op het podium van het driebanden klein voor clubteams. Hij speelde echter voor het Belgische team van De Goeie Queue.
De top van de medaillespiegel na tien dagen:
- België, 4 goud, 4 zilver, 1 brons
- Italië, 4-2-3
- Frankrijk, 2-2-3
- Spanje, 2-0-6
- Turkije, 2-0-2
- Nederland, 1-6-4
- Tsjechië, 1-0-1
- Duitsland, 0-4-5
- Denemarken, 0-1-2
- Zwitserland, 0-0-2.
Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde/Kozoom