Biljartsport op Schouwen-Duiveland behouden met hulp KNBB

Eén van de dingen die de KNBB gewoonlijk achter de schermen doet: clubs bijstaan die in de problemen raken op gebieden als financiën of huisvesting, of richting gemeenten. Een recent praktijkvoorbeeld betrof de mogelijke sluiting van Biljartclub d’Eule, en daarmee het verdwijnen van de biljartsport op Schouwen-Duiveland – wat uiteindelijk is voorkomen. Een terugblik

05 oktober 2024

Wat doet de KNBB?
Wat de KNBB voor haar leden doet, is een regelmatig gestelde vraag. In deze folder (PDF, vouwbaar) het complete antwoord, in dit artikel ook volledig uitgeschreven, en hier de infographic.

Ervaart u als club, lokaal of vereniging problemen op gebieden als financiën of huisvesting, of in uw contacten met de gemeente? Zijn er mogelijk subsidies beschikbaar, maar weet u niet precies hoe u deze kunt aanvragen? Wie weet kan de KNBB iets voor u betekenen. Neem contact op met de KNBB via info@knbb.nl o.v.v. “Hulp gevraagd”. Uitsluitend voor bij de KNBB aangesloten verenigingen/lokaliteiten!

 

 

NIEUWEGEIN/OOSTERLAND - Recentelijk zijn er een aantal clubs geweest met problemen op het gebied van huisvesting en daarmee hun voortbestaan, waarbij de KNBB enige hulp heeft kunnen bieden in het vinden van een oplossing. Een bekend voorbeeld is Biljartcentrum Sneek, waar na een gezamenlijke inspanning een sluiting is voorkomen.

Een soortgelijke kwestie speelde zich af in Schouwen-Duiveland, waar Biljartclub d’Eule met sluiting werd bedreigd. De KNBB heeft d’Eule kunnen ondersteunen, o.a. met een aanbevelingsbrief richting B&W Schouwen-Duiveland getiteld “Voorkom het verdwijnen van Biljartsport op Schouwen-Duiveland”, met relevante info & argumenten waarom het behoud van d’Eule belangrijk zou zijn.

Of deze brief uiteindelijk beslissend is geweest het positieve besluit, dat is niet met zekerheid vast te stellen. Wel dat de biljartclub behouden is gebleven – en daar was het allemaal om te doen.

We vragen voorzitter van d’Eule Anton Ista naar alle achtergronden.

 

 

Meneer Ista, kunt u in een paar zinnen uw vereniging omschrijven?

Biljartclub d’Eule is opgericht in 1975, we tellen momenteel 26 leden.

De oprichting heeft plaats gevonden in Cafe Cafetaria “Neffen Deule” Markt 3 te Oosterland, naast(neffen) dit café liep een watergeul(eule), hiervan is de naam van het café en ook de vereniging afgeleid.

 

"Naast(neffen) dit café liep een watergeul(eule), hiervan is de naam van het café en ook de vereniging afgeleid"

 

Kunt u omschrijven wat het exacte gevaar was voor d’Eule?

Eind mei 2019 eindigde het contract van de toenmalige uitbater, zij hadden geen interesse om een nieuw contract af te sluiten, het café zat dus zonder uitbater. We mochten met goed vinden van de pandeigenaar en uiteraard door betaling van een kleine huur, de vereniging blijven voortzetten. De gedachte was dat er wel een nieuwe uitbater zou komen. Tot we 29 november 2020, onverwacht, ineens de mededeling kregen dat het pand 31 december leeg moest zijn, omdat hij de verkoop kansen zonder een vereniging in het pand hoger achtte.

We hebben toen in alle haast geprobeerd een andere locatie te zoeken. Hiervoor hebben we het dorpshuis, een gymzaal(kantine), de plaatselijke voetbalvereniging en diverse privélocaties benaderd. Nergens kregen we voet aan de grond.

De vereniging stoppen totdat een nieuwe locatie gevonden zou worden, zou in de optiek van alle leden hoogst waarschijnlijk leiden tot het einde van de vereniging.

Ikzelf ben eigenaar van een Autobedrijf en een Autobergingsbedrijf, tegen een geringe huur heb ik een deel van mijn autoshowroom aan de vereniging beschikbaar gesteld als noodoplossing, de verhuizing werd met alle leden gerealiseerd, en 31 december 2020 zaten we in mijn showroom gevestigd.

De zoekactie naar een geschikte ruimte werd opnieuw opgepakt, ook leefde de gedachte als zich een koper meld voor de “oude” locatie kunnen we hopelijk weer terug. Niets werd gevonden en ook een koper kwam er niet.

De activiteiten vanuit mijn bergingsbedrijf groeiden gestaag, en de ruimte bij mijn autobedrijf werd te klein. Er ontstond bij mij behoefte naar nieuwe bedrijfsruimte, langzaam kregen de gedachten van een nieuwe bedrijfsloods meer vorm.

Ik heb de vereniging toen voorgesteld om de nog te bouwen loods uit te breiden zodat er ruimte voor de vereniging kon worden gerealiseerd. Hier zijn we als bestuur aan gaan rekenen, we zagen overduidelijk de mogelijkheid om dit te doen.

De nieuwbouw van de loods is gestart in april 2022, het casco was gereed in oktober 2022, vanaf dat moment zijn we met inspanning van alle leden onze huidige locatie(in een deel van de nieuwe loods) gaan bouwen. Vorig jaar, 12 april 2023, was de eerste clubavond een feit.

 

"Wilden we hier mee verder dan was een gemeentelijke vergunning wel noodzakelijk was onze gedachte"

 

Kunt u aangeven waar de problemen begonnen, en welke stappen u vervolgens heeft genomen? Hoe is de KNBB ingeschakeld? En welke stappen zijn er genomen richting de gemeente?

Vanaf de eerste besluiten was er realisatie dat we de bouw van een biljartruimte zonder vergunning van de gemeente deden, we vonden dit een aanvaardbaar risico. Wie zouden we tot last kunnen zijn op een industrieterrein?

Maar nog tijdens de bouw, meldden zich nog twee verenigingen, één uit een naast gelegen dorp en één uit een dorp 30 kilometer verderop.

Wilden we hier mee verder dan was een gemeentelijke vergunning wel noodzakelijk was onze gedachte.

We hebben onszelf uitgenodigd bij de wethouders van sport en ruimtelijke ordening en zijn de gesprekken aangegaan om een vergunning te verkrijgen. Een traject wat een jaar heeft geduurd, een sportvereniging op het industrieterrein was eigenlijk niet mogelijk.

 

Medewerking werd ook gezocht en verkregen bij de KNBB, een aanbevelingsbrief richting het College van B&W Schouwen-Duiveland is geschreven door onze Bondsdirecteur Willem La Riviere. Deze aanbeveling hebben we in dit traject ook zeer positief kunnen gebruiken.

 

"Medewerking werd ook gezocht en verkregen bij de KNBB, een aanbevelingsbrief richting het College van B&W Schouwen-Duiveland is geschreven door onze Bondsdirecteur Willem La Riviere. Deze aanbeveling hebben we in dit traject ook zeer positief kunnen gebruiken"

 

Wat is het eindresultaat voor d’Eule, en hoe blij/tevreden zijn jullie hierover?

Door medewerking van het College van B&W, die de noodzaak van legaliseren inzagen, is het gelukt een vergunning te verkrijgen.

Al met al heeft het gerealiseerd in een prachtige biljartlocatie, met vier caramboletafels. Volledig gebouwd door eigen leden, alle ambachten waren aan boord om het met eigen kracht te bouwen.

Super trots zijn we met het eindresultaat, nog altijd worden we door bezoekende biljarters overladen met complimenten.

 

 

Tekst: KNBB
Foto’s: D’Eule & bestuur d’Eule, v.l.n.r. Jan Bolle (penningmeester) Jacques Visser (secretaris) Anton Ista (voorzitter) Mario van den Hoek (algemeen bestuurslid) en Adrie Ista (wedstrijdleider)

 

Accommodatie KNBB Verenigingen
Volg ons online