Alleen Glenn Hofman in World Cup mee naar beste 32

De World Cup in Porto gaat naar het hoofdtoernooi met 32 spelers: daarin staan twee Nederlanders, Dick Jaspers en Glenn Hofman. De Belgen komen aan de start met Eddy Merckx, Frédéric Caudron, Peter De Backer en Peter Ceulemans. De eindstand van de laatste kwalificatie, de verslagen en de loting voor het hoofdtoernooi.

10 juli 2024

 

PORTO – Het grote werk in de World Cup van Porto is nog maar op komst, maar nu al maakt de Vietnamese school weer indruk. Drie Vietnamezen (bijna altijd Tran’s, Nguyen’s en Thai’s) eindigden met drie spelers in de top van de laatste kwalificatieronde. Alleen Caudron, Karakurt en Bury waren in moyenne nog iets beter. De exponent van de Vietnamezen was TTT Nguyen, zoals hij wordt genoemd, die niet alleen excelleerde met een serie van 21, maar bovenal ook met een slot van 9 tegen Glenn Hofman. De partij dreunde nog lang na in de aanloop naar het grote werk in deze World Cup. Glenn Hofman startte met 8, TTT Nguyen reageerde met 11. Het slot was nog mooier. De Nederlander liep met 5 naar een matchpunt, maar miste een eenvoudige driehoek. De Vietnamees, op een score van 31, startte zijn inhaalrace, maakte een kapitale geluksbal tussendoor en finishte wonderbaarlijk met 9: 40-39 in 15 beurten

Het leverde Tran Thanh Tu Nguyen een plaats op in de top van de ranglijst en Hofman met een prachtig moyenne (1.926) een positie als beste runner-up en eerste invaller. Frédéric Caudron voerde de dagranglijst aan met twee mooie overwinningen (40 in 16 en 17) en de koppositie bij de twaalf poulewinnaars. Berkay Karakurt en Jérémy Bury, na een wonderlijke ontsnapping, vulden de top drie aan.

De acht groepen voor het hoofdtoernooi vanaf donderdag:

Poule A: Dick Jaspers, Berkay Karakurt, Birol Uymaz, Naser Awwad

Poule B: Quyet Chien Tran, Frédéric Caudron, Javier Vera, Manuel Rui Costa

Poule C: Myung Woo Cho, Jung Han Heo, Glenn Hofman, Jose Miguel Soares

Poule D: Torbjörn Blomdahl, Myeong Jong Cha, Jérémy Bury, Sergio Jimenez

Poule E: Eddy Merckx, Dimitrios Seleventas, Phuong Vinh Bao, Thanh Luc Tran

Poule F: Jun Tae Kim, Tolgahan Kiraz, Martin Horn, Tran Thanh Tu Nguyen

Poule G: Haeng Jik Kim, Tayfun Tasdemir, Nikos Polychronopoulos, Peter Ceulemans

Poule H: Marco Zanetti, Peter De Backer, Sameh Sidhom, Hong Chiem Thai.

Het overzicht van de laatste kwalificaties:

Poule A:

Jérémy Bury neemt een optie op de winst door Huub Wilkowski te verslaan met 40-25 in 22. De Nederlander mag zijn koffers inpakken nadat hij ook door de Mexicaanse routinier Javier Vera wordt afgetroefd na een redelijke start. De inhaalrace van Vera met series van 9 en 10 in de slotfase doet de deur dicht. Het gaat dus tussen de Fransman Bury en Vera in de uitsmijter van de dag. De 57-jarige Mexicaan krijgt in het slot van de partij de winnende carambole op tafel, maar mist. Bury toont zijn mentale klasse en maakt de partij uit, waarna Vera de gelijkmaker mist van acquit.

Poule B:

De niet al te bekende Japanner Atsushi Kiyota neemt eerst afstand van de Turk Goren in een zeer matige partij over 45 beurten (40-29). Nikos Polychronopoulos doet het veel beter in 25 beurten en houdt de kansen in eigen hand voor zijn partij tegen Kiyota. Die gaat naar de Griek met een comfortabele score: 40-26 in 23.

Poule C:

Het verloop is grillig en onvoorspelbaar: drie spelers eindigen met 2 matchpunten, Sergio Jimenez is de beste in moyenne met 1.434. Dat dankt de Spanjaard aan zijn overwinning op Chang Hoon Seo met 40-18 in 17, de beste partij uit de poule. Jose Maria Mas, die Jimenez verslaat in de eerste partij met 40-26 in 29, zakt later naar de laatste plaats.

Poule D:

De vier spelers zijn aan elkaar gewaagd, want al in de eerste partij tussen twee van de jongste spelers uit de World Cups draait het op een remise uit. Maxime Panaia vecht tegen Amir Ibraimov terug van een achterstand met een serie van 6 in de slotbeurten op het moment dat Ibraimov hapert in scoren. Tolgahan Kiraz, de derde speler, heeft de winst voor het grijpen, maar Panaia toont zijn vechtlust: hij maakt gelijk met 7, 3 en 3 in de laatste drie beurten. De laatste wedstrijd beslist: Kiraz is de betere van Ibraimov met 40-31 in 31. Maxime Panaia is met twee gelijke spelen ook de hoogste in moyenne, maar eindigt als runner-up na Kiraz.

Poule E:

Hong Chiem Thai, weer één van die sterke Vietnamezen, grijpt de winst ten koste van Birol Uymaz. Dat gebeurt in de laatste partij, waarin Thai met 13 van start gaat, Uymaz in een matige fase de kans mist om terug te komen en Thai met 10 naar een grote voorsprong gaat: 28-11 in 11. Het duurt nog lang voordat de Vietnamees finisht, maar Uymaz, nog lang niet terug van weggeweest, komt niet eens meer in de buurt: 40-17 in 19. Abu Taleh is kansloos met lage moyennes.

Poule F:

Ahmet Alp voert de forcing tegen Peter Ceulemans en leidt na 5, 4 en 6 met 35-16 in 22. De winst ligt voor het grijpen, maar de Turk wordt slachtoffer van een onverwachte inzinking. De gretige Ceulemans komt nog terug in de eindsprint met 5, 3 en 3 en finisht zelfs als eerste. Alp kan nog tegenscoren met 3 voor 40-40. Ceulemans put moed uit dat onverwachte succes en overklast Omer Karakurt: hij is na een start met 6, zes keer een 3 en nog een 6  al buiten schot op 35-7 in 13 en finisht na een reeks nullen van zijn tegenstander op 40-17 in 20.

Poule G:

Berkay Karakurt is soeverein leider in de groep met Kostistansky en Orak. De Turk wint zijn twee partijen en heeft 2.000 gemiddeld en is daarmee de nummer twee van deze kwalificatieronde.

Poule H:

Frédéric Caudron demonstreert zijn grootse vorm, eerst in de partij tegen Sam van Etten met 40-21 in 17 en later ook tegen Ruben Legazpi, die geen kans heeft tegen Caudron: 40-13. De Belg maakt onder meer een 14 en mag zich opmaken voor een mooi duel in de groep in het hoofdtoernooi met de nummer 1 van de ranglijsten, Quyet Chien Tran.

Poule I:

De jonge Griek Dimitrios Seleventas wint van Gökhan Salman en speelt gelijk tegen Gwendal Maréchal, waarmee hij koploper is met 3 matchpunten en een bescheiden 1.212.

Poule J:

Twee Belgen en één Nederlander maken er een aardig gevecht van, waarin Peter De Backer min of meer verrassend de beste is. Hij wint zijn twee partijen tegen Roland Forthomme en Jean Paul de Bruijn in 26 en 43 beurten. Forthomme klopt alleen De Bruijn, de Nederlander speelt met 0.985 ver onder zijn kunnen.

Poule K:

Het drietal met TTT Nguyen en Glenn Hofman krijgt een zinderend slot in de poule waarin Jeffrey Jorissen met twee verliespartijen met 1.000 geen rol speelt. De beste runner-up Glenn Hofman, na het 40-39 verlies tegen Nguyen, is met het derde moyenne één van de beste spelers in deze laatste voorronden.

Poule L:

De derde Vietnamees heet Thanh Luc Tran, die in een zeer degelijke groep met een Colombiaan en een Vietnamees de hoofdrol grijpt. Hij wint zijn twee partijen van Cataño en Hwang en finisht met 1.739 gemiddeld.

De dagranglijst:

Frédéric Caudron 4-2.424-14

Berkay Karakurt 4-2.000-11

Jérémy Bury 4-1.818-7

Thanh Luc Tran 4-1.739-7

Tran Thanh Tu Nguyen 4-1.702-11

Nikos Polychronopoulos 4-1.666-8

Hong Chiem Thai 4-1.632-13

Peter De Backer 4-1.159-6

Peter Ceulemans 3-1.379-8

Tolgahan Kiraz 3-1.290-9

Dimitrios Seleventas 3-1.212-9

Sergio Jimenez 2-1.434-9

Drie runners-up:

Glenn Hofman 2-1.926-8

Javier Vera 2-1.795-10

Birol Uymaz 2-1.500-12

Tekst: Frits Bakker

Foto Frédéric Caudron (Five&Six)

 

Driebanden Hofman, Glenn Internationaal
Volg ons online