Therese en Karina door naar tweede dag op WK dames

Therese Klompenhouwer en Karina Jetten spelen voor Nederland op het wereldkampioenschap driebanden voor dames in Blois, Frankrijk. Op de eerste dag zijn de voorronden gespeeld met de 24 speelsters in 8 poules van 3. Therese Klompenhouwer werd groepswinnaar, Karina Jetten werd tweede in haar groep en gaat ook naar de laatste zestien.

10 september 2024

BLOIS – De eerste schifting is gemaakt op het Wereldkampioenschap driebanden voor dames in het mondiale veld van 24 speelsters. Therese Klompenhouwer, de vijfvoudige, wereldkampioene op het wereldtoneel, had een traditionele walk-over in de Franse stad aan de Loire. De twee jonge Koreanen kwamen ook ongeschonden door de groepsfase. Jeong Hyun Park is de jongste in het WK-veld (20) en de beste op de eerste speeldag. De reputatie had haar al tot de kanshebbers gemaakt. Park won twee weken geleden een Survival in Korea en maakte op startdag van het WK indruk met een gewonnen partij tegen de Deense Charlotte Sörensen, de nummer 2 van Europa: 25-7 in 16 (1.563 gemiddeld).

Therese Klompenhouwer won van Danielle le Bruyn met 25-8 in 21 en van Johanna Sandoval met 25-13 in 14 in haar groep. Karina Jetten eindigde als tweede in haar groep na winst op de Griekse Litsa Mavridoglu met 25-19 in 44 en verlies op 1 carambole van Yuko Nishimoto: 25-24 in 43 beurten.

De twee beste spelers met 4 matchpunten na de eerste dag waren Jeong Hyun Park met 1.162 en Therese Klompenhouwer met 1.111. Zij treffen morgen de twee laatste runners-up uit de acht groepen. Het WK gaat donderdag naar de halve finales en de finale.

De Franse organisatie in Blois heeft een professionele arena gebouwd in een sportcentrum met vier matchtafels net buiten de stad. De deelnemers komen uit Europa, Azië en Zuid-Amerika met Colombia als grootste leverancier. Dat biljartland heeft in de 11 edities tot nu toe nog nooit een wereldkampioen geleverd. De kampioenen komen uit Nederland, Japan en Zuid Korea. De meeste speelsters met een titel zijn inmiddels overgestapt naar de niet erkende, Koreaanse PBA tour. Alleen Therese Klompenhouwer (41, die ook veelvoudig Europees kampioen is) is de UMB, de wereldbond, altijd trouw gebleven en doet ongetwijfeld in Frankrijk weer een gooi naar de titel.

Het Koreaans is de voertaal in de arena van het WK, omdat Five and Six voor AfreecaTV de camera’s bedient en de regie voert. Verder is alles Frans, de arbiters, de vele vrijwilligers, clubmensen, de horeca en de meeste toeschouwers. Patrice Lalanne is het hoofd van de organisatie, hij is van de Academy Blesoises de Billard met 130 leden en een sterk team in de hoogste Franse  divisie met Glenn Hofman, Sameh Sidhom, Tolgahan Kiraz, Maxime Panaia en Adrien Tachoire.

Voor het eerst kunnen de dames op het WK meer verdienen dan ze ooit hebben gedaan. De winnaar wordt beloond met 10.000 euro, de nummer twee verdient 6.000, de nummers drie en vier op het podium 4.000 euro. Voor de zestien speelsters die de poulefase hebben overleefd, is nu al 2.000 euro gereserveerd. ,,Dat heb ik nog nooit gewonnen in mijn leven, ik moet eindelijk zelf niets betalen’’, zei de Belgische Daniëlle le Bruyn, die één partij won en daarna verloor van Klompenhouwer. Voor die Nederlands/Belgische clash had de Belgische zich vooraf geen illusies gemaakt. ,,Ik heb één keer in mijn leven van Therese gewonnen toen ik uitmaakte met 11.  Voor de rest alleen maar verloren.’’

De groepswinnaars spelen woensdag tegen de nummers 2 voor de 8 plaatsen in de kwartfinales.

De groepswinnaars:

Jeong Hyun Park 4-1.162

Therese Klompenhouwer 4-1.111

Heun Kim 4-0.781

Gülsen Degener 4-0.735

Kien Tuong Phung 4-0.724

Claudia Lalinde 4-0.632

Yuko Nishimoto 4-0.561

Helga Mitterböck 4-0.561

Tekst: Frits Bakker

Foto Ton Smilde

 

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online