Jonge snookertalenten helpen elkaar vooruit in Vleuten

Benjamin Lamberts (11) krijgt snookertraining van verliezend finalist NK Snooker Jasha Kiers (26), op plek waar ook topper-in-wording Hugo van Houten (17) speelt

05 mei 2024

Het is al een tijdje voelbaar, de ontwikkelingen van snooker in Nederland. Nieuwe prachtige locaties zoals de Dutch Snooker Academy en de pas geopende Snookervereniging Groningen. Een toenemende populariteit van snooker bij de kids, zeker ook op deze beide locaties – die zich actief inzetten voor jeugd. Er zijn steeds vaker mooie prestaties te melden van jonge snookerspelers zoals Jasha Kiers, verliezend finalist van het NK Snooker 2024 en onlangs nog winnaar van het Groningen Open, en zoals Hugo van Houten die nationaal én internationaal aan de weg timmert, en steeds meer richting de nummer één positie van Nederland gaat.

Deze twee jonge spelers Jasha Kiers (26) en Hugo van Houten (17) spelen allebei Eredivisie Snooker bij Snookervereniging Utrecht in Vleuten, een bloeiende vereniging met 50 leden en 12 leden op de wachtlijst, fraai gelegen nabij een groot winkelcentrum in Vleuten, en met vier goed onderhouden snookertafels – waarop ook Eredivisie wordt gespeeld. En, waar jonge spelers welkom zijn!

 

 

Begin dit jaar gingen wij langs bij Snookervereniging Utrecht in Vleuten, waar een 11-jarige jongen, Benjamin Lamberts, training kreeg van Jasha, onder het toeziend oog van de opa van Benjamin en de voorzitter van Snookervereniging Utrecht Michel de Sain, tevens bestuurslid van KNBB Sectie Snooker. Was Benjamin destijds nog relatief beginnend met een hoogste serie van 32, in een paar maanden tijd heeft hij deze hoogste serie al opgekrikt naar 56. En komt hij dichter naar het moment dat hij klaar is om ook in competitieverband zijn krachten te meten.  Benjamin reist met zijn opa vanuit Leusden naar Vleuten om deze trainingen bij Jasha te kunnen volgen.

 

 

Jasha Kiers: “Ik heb sinds 2021 mijn World Snooker trainingsdiploma, en vind het leuk om niet alleen zelf als speler beter te worden, maar ook om jongere spelers dan ik op weg te helpen. En bij Benjamin is er evident sprake van vooruitgang. Te zien hoe anderen het goed of fout doen en goed nadenken over techniek en tactiek helpt overigens ook mijn eigen game.”

“Waar Benjamin en ik de komende tijd aan gaan werken: zijn breakbuilding en zijn techniek. Dat laatste is bij hem al goed verbeterd, al ligt hier nog wel een uitdaging. Want als hij verder zal groeien betekent dit dat hij zijn techniek hieraan zal moeten aanpassen. Geleidelijk zal Benjamin wat meer toernooien gaan spelen, waarin ook zaken als mentale zaken, matchplay en goed satefy spel belangrijker zullen worden.”

Benjamin: “Ik speel hier sinds mei 2022. Ik ben in aanraking gekomen met snooker door snooker op tv te kijken, zeg toen ik iets van 7 jaar was, en dat vond ik heel leuk. Ik heb toen nog zelf een pooltafeltje van karton gemaakt. Ik bleef het leuk vinden, en ben toen actief gaan zoeken naar clubs in de omgeving om te spelen. Ik kreeg gelukkig best vaak te horen dat ik wel talent/aanleg heb. En hier in Vleuten met hulp van Jasha, dat is echt een fijne manier om stap voor stap steeds beter te worden. Daar leer ik veel van.”

 

 

Tekst & foto’s: KNBB
Met dank aan: Snookervereniging Utrecht

Jeugd Jeugd/Junioren Mooi/bijzonder
Volg ons online