Het aanspreekpunt van carambole stopt ermee

Na bijna 25 jaar werkzaam te zijn geweest zal Ad Klijn per 9 juli 2024 de KNBB gaan verlaten, en gaan genieten van zijn welverdiende pensioen. Wat heeft Ad al deze tijd gedaan? Wat waren zijn mooiste ervaringen? Wat is er in de loop der tijd veranderd? In het Nederlandse biljarten? En, wat gaat hij nu doen? Een uitgebreid portret

10 juli 2024

Ad, bijna 25 jaar op één plek dat is niet mis. Kun je zeggen hoe je op deze plek bent gekomen, en wat waren jouw belangrijkste taken?
Destijds heb ik deze stap o.a. gemaakt uit onvrede over de gang van zaken bij mijn werkgever van destijds. Echter omdat er nog een verhuisplicht gekoppeld was aan deze functie leek geen optie. We waren dan ook positief verrast dat deze verplichting kwam te vervallen waarna e.e.a. snel was beklonken.

Mijn functie was (en is eigenlijk nooit veranderd) alles coördineren en ondersteunen wat ook maar enigszins te maken heeft met persoonlijke kampioenschappen van de sectie Carambole.

 


Met voormalig collega Ruud Hudepohl op de Landsfinale. Foto: KNBB

 

Nooit de behoefte gehad iets anders te doen?

Nee nooit, wat is er mooier dan allerlei wedstrijden te begeleiden om vervolgens elk weekend aan één van die wedstrijden als deelnemer mee te doen. Wel één keer even getwijfeld om intern te solliciteren maar na wat overdenkingen besloten dit niet te doen.

 

Er is heel wat veranderd in 25 jaar tijd, en toch is ook nog veel hetzelfde. Kun jij een paar van de in jouw ogen belangrijkste ontwikkelingen van de laatste 25 jaar noemen, en hoe heeft dit jouw eigen werk beïnvloed?

Tsja, wellicht een dooddoener maar internet heeft uiteindelijk het meest veranderd, zeker als ik denk aan de “kaartenbakken” waarin elke (nationale) speler een eigen kartonnen kaart had waar jaarlijks zijn prestaties met een balpen aan werden toegevoegd. Toen deze gedigitaliseerd moesten worden was dit een proces van heel vaak vallen en opstaan. En uiteindelijk met telkens een andere software weer opnieuw beginnen!

 



In Park Boswijk, ter promotie recreatief biljarten voor ouderen. Foto's: KNBB

 

Waar ben je het meest trots op?

Een groot aantal vrijwilligers die zich nooit hebben laten tegenhouden door tegenslagen. Er zijn zoveel onder andere wedstrijdleiders maar ook andere functionarissen die zo vastbesloten zijn om alle plooien strak te strijken dat ik hen zeker als eerste wil noemen.

Daarnaast vind ik nog steeds het https://historischbiljartarchief.nl/ een project waar ik met gepaste trots op terug kijk. Ooit begonnen met 2 kopietjes per dag uit oude Biljart Totaal archieven. Met medewerking van Emile van Steenis (jawel, weer zo’n vrijwilliger) is deze website gerealiseerd na ca 4 tot 5.000 manuren. Deze man ging 7 dagen per week, dag in dag uit onverschrokken door om uiteindelijk 100 jaar PK resultaten gedigitaliseerd te hebben.

 


Ad Klijn in de krant. Foto via Dibo/The City Facebook

 

Veel mensen kennen jou alleen als Ad Klijn van het Bondsbureau. Maar er is ook nog Ad Klijn de biljarter. Zeker voordat je ging werken op het Bondsbureau was je een behoorlijk groot speler. Kun je hier iets over vertellen?

Poe, als je 36 jaar mee hobbelt is er veel gepasseerd maar laat ik het kort en bondig houden:

Eerste interview voor een krant in 1975 met als kop:
Ad Klijn kan de middelmaat niet accepteren
“ik wil tegen de grote mannen spelen zoals van der Smissen en van Bracht”

Een eerste NK titel bij de  jeugd vergeet je niet (1975) zoals ook de eerste titel op het hoogste niveau een mijlpaal is. En daarnaast een 4-tal podiumplaatsen internationaal.

Maar wat mij vooral heeft gekenmerkt is het feit dat ik er altijd heel veel voor heb willen doen maar er heel bewust nooit iets voor heb gelaten. Het leven brengt immers zoveel meer moois dat de sport of hobby alleen. Voorbeeld: ik speel tijdens een EK bandstoten de eerste partij uit in 3 beurten, ga naar huis omdat mijn zoontje afzwaait van de lagere school en daarna tot in de kleine uurtje met andere ouders doorgefeest. Vroeg in de morgen weer naar Bottrop gereden om vervolgens geen knikker te raken en ik definitief naar huis kon.

 


In het zonnetje gezet door Janneke Horneman op de meest recente ALV van KVC. Foto: Jan Rosmulder

 

Wat ga je doen als je pensioen in gaat?

Mijn vrouw krijgt twee operaties aan haar handen waardoor ik vooral de eerste weken of maanden als huisman zal fungeren. Daarbij zal ik sowieso de keu weer oppakken omdat de orthomanueel therapeut me duidelijk heeft gemaakt dat mijn rug geen andere bewegingen meer wil accepteren. Ik had namelijk liever blijven tennissen omdat dit meer actie geeft en buiten te doen is. Het streven blijft meer variatie en meer buiten. Daarnaast zal ik regelmatig een koerier opdrachten gaan krijgen om een boodschappen te gaan doen voor het restaurant van mijn zoon in Oosterhout. 

 


Op Simonis Biljartlakens Landsfinale 2015. Foto: Jan Rosmulder

 

Tot slot: nog iets wat je wil zeggen tegen de KNBB? Of, tegen alle biljarters, verenigingen en districten die je de afgelopen jaren hebt gediend?

Ik gun de KNBB met al zijn vrijwilligers een goede en gezonde toekomst. Te vaak wordt vergeten dat het voor 95% een heel belangrijk sociaal gebeuren is. Juist met biljarten als hobby kan het mes aan meerdere kanten snijden. Als hobby, tijdverdrijf en sociaal gebeuren maar nog vele malen belangrijker is het feit dat het heel erg gezond is. Tijdens het spel is immers steeds sprake van beweging en nadenken over de patronen die voorgeschoteld  worden. Met “biljarten is gezond” zouden misschien nieuwe deuren kunnen open gaan. Maar ik weet natuurlijk ook dat Willem La Riviere zich al heel erg hard maakt voor deze alternatieve voordelen van biljarten als hobby.
 

"Ad leefde en leeft voor biljarten"
KNBB-directeur Willem La Riviere

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Ik kan het mij eigenlijk niet voorstellen dat Ad met pensioen gaat en niet meer op het bondsbureau aanwezig is. Ik kwam zelf in 2007 in dienst en Ad was er al. Ad was er eigenlijk altijd. Ik weet nog hoe wij kennismaakten. Hij gaf mij een warm welkom. Merkte meteen dat we een klik hadden omdat hij ook zo gepassioneerd over biljarten was. Ad leefde en leeft voor biljarten. Een enorm loyaal en betrokken persoon. Altijd bereikbaar voor leden, collega’s, bestuursleden en wedstrijdleiders. Al kon hij best rechtlijnig zijn was hij toch in staat te luisteren en geduld op te brengen. Met zijn enorme kennis en ervaring vervulde hij een belangrijke schakel in het in goede banen leiden van de (inter)nationale biljartsport. Natuurlijk gaan wij Ad missen maar hij verdient het om in de vrije tijd die hij nu krijgt zelf weer te gaan biljarten!”

 


Met collega's KNBB Bondsbureau. V.l.n.r.: Debby Manders, Edgar de Hek, Willem La Riviere, Ad Klijn, Rolf Slotboom. Foto: KNBB

 

De werkzaamheden van Ad voor wedstrijdzaken Carambole worden deels overgenomen door Edgar de Hek. Alles over de nieuwe taakverdeling en bereikbaarheid van Edgar en collega’s op het Bondsbureau: www.knbb.nl/organisatie/bondsbureau/afdelingen

 

Naschrift: 
Na afloop van dit bericht waren er volop reacties per mail en via social, zonder uitzondering heel positief voor/over Ad. Zijn reactie op deze aardige woorden:

"Hierbij wil ik iedereen oprecht hartelijk bedanken voor alle mooie reacties m.b.t. mijn pensionering / beëindiging van mijn werkzame leven binnen de KNBB!"

"Ik heb het werk altijd heel graag gedaan en ben veelal omringd geweest met vrijwilligers die zich vaak ook jarenlang inzetten om alle plooitjes glad te strijken en dat maakt het natuurlijk ook een stuk makkelijker en leuker. Nu ik geen verplichte reisbewegingen meer zal hebben (Dongen <> Nieuwegein) zal ik me weer wat vaker in den lande gaan laten zien waar gebiljart wordt."

 

 

Tekst: KNBB
Met dank aan: Ad Klijn, KVC, Jan Rosmulder


 

Bondsbureau/Koepel KNBB KVC
Volg ons online